SLO bocni levo
SLO bocni desno

Židan napovedal nove ukrepe za reševanje mlečne krize

Slovenija

05.07.2016

Lani rekordnih 304.000 ton izvoženega mleka. Kmetijski minister Dejan Židan je danes napovedal več novih ukrepov za reševanje krize, tako na evropski kot na nacionalni ravni, predvsem za tehnološko napredne kmetije.
 

Krize na področju kmetijstva in prireje mleka niso novost, saj se ponovijo vsakih nekaj let, vendar je tokratna mlečna kriza nekoliko drugačna, je na današnjem posvetu dejal kmetijski minister Dejan Židan.
 
V slovenskih mlekarnah je bilo lani proizvedenega nekoliko več konzumnega mleka in smetane kot leto pred tem, zmanjšala pa se je proizvodnja drugih izdelkov. Ob tem sta se povečala izvoz slovenskega surovega mleka in uvoz sirov, kažejo ta teden objavljeni podatki statističnega urada.
 
Slovenija je lani izvozila rekordnih 304.000 ton mleka, kar je 12 odstotkov več kot leta 2014. Uvoz mleka pa je bil lani najnižji po letu 2007, in sicer je znašal 50.000 ton, kar je osem odstotkov manj kot leta 2014.
 
V letu 2015 je bilo v Sloveniji proizvedenih skoraj 155.300 ton konzumnega mleka, kar je 0,4 odstotka več kot v letu 2014. Nadaljeval se je trend povečevanja deleža polnomastnega mleka, ki se je začel že leta 2010, tako da polnomastno mleko sedaj predstavlja že 71 odstotkov vsega konzumnega mleka, sporoča statistični urad.
 
Malenkost se je v slovenskih mlekarnah prvič po šestih letih povečala tudi proizvodnja smetane. Proizvedenih je bilo več kot 12.100 ton smetane, kar je za približno odstotek več kot v letu 2014. Ob tem se je povečala predvsem proizvodnja sladke smetane.
 
Medtem je upadla proizvodnja drugih mlečnih izdelkov. Tako se je proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov zmanjšala za štiri odstotke na 29.700 ton. Pri tem je za 13 odstotkov upadla proizvodnja izdelkov z dodatki, proizvodnja izdelkov brez dodatkov pa se je povečala za en odstotek. Izvoz je upadel za 16 odstotkov, hkrati je upadel tudi uvoz fermentiranih mlečnih izdelkov, ki ga je bilo za 15.000 ton.
 
Pri proizvedenih mlečnih izdelkih se v povprečju povečujeta deleža maščob in beljakovin, delež je bil lani manjši le v sirih in sirotki. Razlog za spremembe so spremenjena razmerja med posameznimi mlečnimi izdelki. Tako se na primer več proizvajajo manj zgoščene sirotke, pri sirih pa se je povečal delež svežih sirov. Hkrati se pojavljajo novi izdelki, ki vsebujejo več maščob, na primer grški tip jogurta.