SLO bocni levo
SLO bocni desno

ZANIMIVOST: Novo vino Lacus Bled

Slovenija

21.06.2016

 
 Podjetje Vino Štajerska je skupaj z Vilo Prešeren na Bledu in sommelierjem Matevžem Strajnarjem izdelalo novo vino Lacus Bled, ki ga bodo stregli ob tradicionalni blejski kremni rezini, hranili pa tudi kar v jezeru po katerem so v latinščini tudi dobili ime.
 
Matevž Strajnar pravi, da izvrstno vino Lacus Bled in kremna rezina skupaj zaokrožata harmoničnost okusov v ustih.

Novo vino sestavlja polovica renskega rizlinga iz kleti Joannes Protner iz Malečnika, 30 odstotkov renskega rizlinga vinarja Steyer iz Apač ter 20 odstotkov traminca iz iste kleti.

Vsa vina so letnik 2015 iz njih pa so ustvarili vino, ki je na meji med sladkim in polsladkim in se idealno prilega okusu kremne rezine, je še povedal Strajnar in dodal, da ima Renski rizling iz kleti Joannes Protner bogat in poln sadni okus in je alkoholno močan. Steyerjev renski rizling dodaja prijetno kislino, traminec pa dodaja začimbno piko na i tako, da vino lepo zadiši.

V seriji je 3000 buteljk, do konca leta jih bodo napolnili 5000. Restavracijska cena buteljke je šest evrov in pol, maloprodajna cena pa deset evrov.

S ponudbo se že širijo v Avstrijo in se želijo pojaviti tudi na drugih tujih trgih

Pred nekaj tedni so na dno Blejskega jezera potopili zaboj tega vina, ki se bo tam staralo do jeseni. Oktobra bodo vino dvignili z dna in ga prodali na dražbi, izkupiček pa namenili za osebe z downovim sindromom v CUDV Dolfke Boštjančič z Iga.