Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so predstavili rezultate tradicionalnih ocenjevanj kakovosti sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, mesa in mesnih izdelkov ter mleka in mlečnih izdelkov, ki potekajo v okviru sejma Agra. Velika večina izdelkov je bila vrhunskih.

Na 20. mednarodnem ocenjevanju sadnih sokov, pijač in embaliranih vod je sodelovalo 21 podjetij s 93 izdelki, sadnimi sokovi, nektarji, sirupi in zelenjavnimi sokovi, embaliranimi vodami in drugimi brezalkoholnimi pijačami. Dvajset pridelovalcev iz Slovenije je poslalo 86 izdelkov, po en izdelek je prišel iz Avstrije in Češke, pet pa iz Hrvaške.
Komisija je podelila pet šampionov. To je nagrada za stalnost, ki pomeni, da je dobil izdelek najmanj trikrat zapovrstjo zlato medaljo, štiri so pripadle Fructalu, kot izjemne pa so ocenili tudi slovenske embalirane vode. Po navedbah STA komisija zaznava trend, ki gre v smeri izdelave pijač z manjšo vsebnostjo sladkorja, vse več je uporabe zelo kakovostnih surovin ter pri sadnih sokovih različnih sadnih vrst, ki imajo višje prehranske vrednosti.
Veliko je tudi novih kombinacij sadnih vrst, deloma s funkcionalnimi živili, kar pomeni, da se pridelovalci s ponudbo bližajo različnim ciljnim skupinam. Poudarek je na uporabi tehnologij, ki popolnoma opuščajo kakršnokoli nepotrebno kemijsko obdelavo, večja pa je tudi ponudba, so še ugotovili.

Na 37. mednarodnem ocenjevanju kakovosti svežega mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo osem podjetij - sedem iz Slovenije in eno iz Hrvaške, prijavila so 32 izdelkov, od tega 29 iz Slovenije in tri iz Hrvaške. S šampionom kakovosti je bila trikrat nagrajena Pivka Perutninarstvo, prav tako je dobila priznanje za tržno ponudbo svežega mesa, sicer pa je bilo nagrajenih čez 90 odstotkov izdelkov.
"Velika večina izdelkov je bila iz skupine oblikovano presno začinjeno meso in več kot polovica je bila za izjemno kakovost ocenjena z zlato medaljo ali celo z nazivom šampion kakovosti. Iz ponudbe prijavljenih vzorcev bi lahko sklepali, da Slovenci ljubimo žar in peko mesa, vendar bolj kot svojim rokam zaupamo izdelovalcem čevapčičev, pleskavic, nabodal, ražnjičev in kebaba. Po kakovosti in številčnosti tudi letos prevladuje perutninsko meso in samo želimo si, da bi mu v številčnosti sledilo tudi meso klavnih živali in ribe, saj so mu v kakovosti že," je ocenila komisija.
Na mednarodnem ocenjevanju mesnih izdelkov so pregledali 172 izdelkov - 155 iz Slovenije, devet iz Hrvaške, pet iz Avstrije ter tri iz Bosne in Hercegovine, ki jih je poslalo 36 pridelovalcev, 31 iz Slovenije, trije iz Hrvaške, ter po eden iz Avstrije ter Bosne in Hercegovine.

Naziv šampion kakovosti sta dobila po dva izdelka Peloza, Perutnine Ptuj in Pivke Perutninarstvo, priznanje za varne mesnine pa Pivka Perutninarstvo, četrtina izdelkov je prejela zlato medaljo kot najvišje priznanje kakovosti.
Na 30. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 28 pridelovalcev s 155 izdelki. Iz Slovenije jih je bilo 21 s 111 izdelki, iz Hrvaške pet z 32 izdelki, iz Avstrije eden s sedmimi, iz Bosne in Hercegovine eden s štirimi izdelki, iz Nemčije pa je bil en izdelek.
Podelili so 10 šampionov, posebno priznanje za izjemno kakovost pa je komisija soglasno podelila Pomurskim mlekarnam za odličen program masla, ementalca in pinjenca.