
V gostilnah in restavracijah še naprej le ustekleničeno vino
Slovenija
17.06.2016
Državni zbor se je seznanil, da je zakonodajni postopek za predlog novele zakona o vinu, s katero so poslanci SDS poskušali omogočiti vnovično točenje neustekleničenega vina v gostinskih lokalih in znižati kazni, končan. Poleg vlade in večjega dela poslancev so predlogu nasprotovali tudi vinogradniki in vinarji, poroča STA.

Prepoved točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalnih je uveljavila novela zakona iz leta 2013. A po oceni SDS je to povzročilo težave malim vinogradnikom in otežilo promet z vinom na prireditvah, v vinotočih, na turističnih kmetijah itd.
Zato so želeli doseči takšne spremembe zakona, da bi lahko mali vinogradniki vnovič lahko prodajali neustekleničeno vino v gostinskih obratih.
"Vlada bi se morala zavedati, da mali vinogradniki poleg pridelave kakovostnega vina tudi vzdržujejo kulturno krajino," je k podpori predlogu pozval Zvonko Lah (SDS). Vendar so se strinjali le poslanci NSi, medtem ko so ostali opozarjali, da bi z možnostjo točenja neustekleničenega vina v gostinskih obratih omogočili razraščanje nelojalne konkurence med vinarji različnih kategorij in statusov ter ponovno spodbudili sivo ekonomijo na tem področju.
V veljavi tako ostaja ureditev, po kateri se morajo vsi, ki se ukvarjajo s predelavo grozdja in vina ter obdelujejo vsaj 0,05 hektarja vinogradov, vpisati v register pridelovalcev grozdja in vina, točenje neustekleničenega vina v gostinskih lokalih pa je prepovedano.
Nespremenjene ostajajo tudi kazni za različne prekrške, navedene v zakonu, ki se gibljejo od 75 evrov do 28.000 evrov.


