Če je lani na Svetovnem prvenstvu v pripravi testenin na Akademiji Barilla Matjaž Cotič le za las zgrešili naziv prvaka, ga je letos osvojil Jure Tomič (na fotografiji desno). S svojo kuhalnico je navdušil žirijo, premagal 16 tekmovalcev iz celega sveta in osvojil laskavi naslov najboljšega med najboljšimi.

Njegova naloga še zdaleč ni bila lahka. Tekmoval je z vrhunskimi kuharji iz celega sveta, hkrati pa je moral žirijo, katero so sestavljali ugledni italijanski kuharji in kulinarični kritiki, prepričati z receptom, ki se naslanja na italijansko tradicijo in strast, a je hkrati začinjen z lokalnim okusom, inovativnostjo in modernostjo.
A Juretu je uspelo. Njegov recept Polnozrnate testenine Fusilli integrali Barilla s kozjim sirom in bučkami je očitno imel vse sestavine, potrebne za zmago. Juretu je nagrado izročil podpredsednik skupine Barilla, Paolo Barilla (na sliki levo).
Svetovno prvenstvo v pripravi testenin je dvodnevno tekmovanje, ki se je pod pokroviteljstvom italijanskega proizvajalca testenin Barilla ta vikend, od 9. do 11. junija 2016, že petič zapored odvijalo v Parmi. Natančneje, na Akademiji Barilla - centru za promocijo odličnosti italijanske kuhinje.
Glavna cilj svetovnega prvenstva sta poklon testeninam - najljubši italijanski jedi na svetu - ter kulturni dialog med različnimi državami in njihovo kulinarično tradicijo. Testenine so namreč tako ikona italijanske kuhinje kot nepogrešljiv del prehrane mnogih kultur po svetu, v podjetju Barilla pa so zelo ponosni tudi na dejstvo, da so njihove testenine, zahvaljujoč skrbni izbiri in kontroli sestavin, izjemno kakovostne in tako pomemben del uravnotežene prehrane milijonov uporabnikov po svetu.Novost na letošnjem tekmovanju je bilo tudi tekmovanje mladih kuharskih talentov; ti so morali svojo kuharsko čarovnijo vnesti v kultne Barilla špagete št. 5.
Nad njihovimi kuhalnicami pa je budno ždel Matjaž Cotič ( kot član komisije za mlade talente lanskoletni drugouvrščeni tekmovalec).
Celoten program prvenstva pa je bil letos še posebej pester. Gosti so se lahko udeležili kulinaričnega festivala, ki je ravno tako potekal v Parmi, preizkusili so se lahko na delavnici fotografiranja hrane s priznanim fotografom Giovannijem Malgerinijem ali se srečali z Brunom Seratom, ki vsak dan nahrani 1400 revnih otrok, njegovemu zgledu pa sledi tudi podjetje Barilla.
Eden in edini način poslovanja podjetja -Dobro zate, dobro za planet - je vodilna misel, ki konkretno pomeni, da so vsi standardi podjetja na najvišjem nivoju: od izdelkov, ki so okusni, prehransko uravnoteženi in varni, do ostalih področij poslovanja, kot je nadzor nad oskrbovalno verigo.
Vizija razvoja sloni na visoki stopnji poslovne etike in vsako odločitev je sprejeta s ciljem, da bodo odločitve podjetja dobre za vse - za ljudi in za okolje. Vsi recepti bodo kmalu zbrani na spletni strani Akademija Barilla.
O zmagovalcu Tomič, poznan kuhar in sommelier, čigar ime sedaj pozna cel svet, se je rodil leta 1981 v Brežicah. Po zaključenem študijskem programu živilstva in prehrane se je popolnoma posvetil gastronomiji. Izkušnje je nabiral v številnim majhnih restavracijah, nato pa odprl družinsko restavracijo Ošterija Debeluh v Brežicah. Pred prvenstvo je dejal: "Že kot otrok sem čutil strast do kuhanja; kuhanje me navdušuje: novi izdelki, novi stili, nove tehnike in seveda, dizajn in inovacija. |
Šampionski recept Jureta Tomiča Sestavine za recept so naslednje: 2 žlici olivnega olja, por, bučka, 100 g kozjega sira, 12 bučkinih cvetov, 2 žlici bučnega olja, sol, morska sol, sladka smetana, prah bučnega olja, Polnozrnate Testenine Barilla Fusilli Integrali Priprava: Por narežemo na tanke trakce in ga na hitro prepražimo na olivnem olju. Bučko in bučne cvetove narežemo na tanke trakce in dodamo sladko smetano. Medtem v slani vodi skuhamo testenine. Tri minute preden so testenine skuhane, poru dodamo bučko in sladko smetano. Ko so testenine skuhane, jih odcedimo in vmešamo v omako skupaj z naribanim kozjim sirom. Dodamo malo vode, v kateri smo kuhali testenine, in zmešamo. Serviramo s svežimi bučnimi cvetovi, morsko soljo in prahom bučnega olja. |