SLO bocni levo
SLO bocni desno

Odprli prvo šolsko mikro pivovarno

Slovenija

10.06.2016

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana je v novih prostorih Centra kulinarike in turizma KULT316 v Ljubljani včeraj odprl prvo šolsko mikro pivovarno v Sloveniji. 
 
Tako svojim dijakom in študentom omogoča realno učno okolje in spoznavanje najnovejših trendov na področju mikro pivovarstva, rezultat pa je pivo z imenom KULT316, piše današnji Dnevnik.
 
Študenti in dijaki Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana od jeseni v Šentvidu pridobivajo neposredne izkušnje s področja gostinstva, turizma, hotelirstva, odslej pa tudi s področja pivovarstva. Imajo namreč prvo šolsko mikro pivovarno.
 
V Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, znanem kot BIC, že več let svojim dijakom ponujajo veliko praktičnega izobraževanja, oktobra pa so to možnost nadgradili še za študente njihove višje strokovne šole. Programa živilstvo in prehrana ter gostinstvo in turizem sta svoj prostor dobila pod streho novega Centra kulinarike in turizma KULT316 (316 je nadmorska višina Šentvida nad Ljubljano).
 
"Pivo varimo za prikaz tehnoloških vaj, v raziskovalne namene in v sklopu obvezne prakse, kjer študenti osvojijo celosten tehnološki postopek izdelave piva," razloži mentorica Marija Kostadinova.
 
"Ni več omejitev, vse se da narediti, toliko je različnih kombinacij kvasovk, receptur, hmelja, slada in tako naprej," pravi študent Jaka Mihelčič, in kot potrjuje profesorica, bodo poleti varili lažje pivo s sadnimi okusi, pozimi pa druge vrste, bolj staute in porterje.
 
Trenutno v šolski restavraciji in kavarni prednjači nepasterizirano in nefiltrirano hišno pivo z imenom KULT316, vrste ale, ki ga že ponujajo tudi v njihovi čajnici Primula v Botaničnem vrtu in v lokalu Učilna okusov pod Plečnikovimi arkadami.
 
Njegov zaščitni znak je sv. Vid, zavetnik gostilničarjev, pivovarjev in vinogradnikov, po katerem je poimenovan tudi Šentvid nad Ljubljano, inovativni študentje pa tudi že igrivo iščejo okusne kombinacije piva z različnimi sestavinami, da bodo hišni izdelek uporabljali tudi v kuhinji.
 
Obdobje craft piva je po pojasnilih Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana prineslo v pivovarstvo (tudi v Sloveniji) nove stile piva in obujanja starih. Tem trendom z novo 250-litrsko profesionalno brewiks mikro pivovarno (pivovarska oprema slovenskega družinskega podjetja Mithraeum) sledijo tudi sami, so še navedli v Biotehniškem izobraževalnem centru.