SLO bocni levo
SLO bocni desno

Tekmovanje Ecotrophelia osvojil sladoled Ajdova dekl'ca

Slovenija

03.06.2016

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZSZKŽP) je na 16. Vrhu kmetijskih in živilskih podjetij že osmo leto zapored razglasila zmagovalce tekmovanja Ecotrophelia Slovenija. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo 6 ekip študentov, zmagovalec pa je postal sladoled Ajdova dekl'ca z okusom ajde in kislega mleka.
 
Glavni cilj tekmovanja Ecotrophelia s področja inovativnosti v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, predvsem pa timskega dela že v času študija. Povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo s fakultetami in raziskovalci.
 
Gre za dragoceno praktično izkušnjo, saj imajo študenti možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajno-pravni, finančni, okoljski in trženjski).
 
Nacionalna ocenjevalna komisija v sestavi Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP in predsednica komisije), Clemens Brugger (neodvisni zunanji strokovnjak), Darja Jamnik (Mercator-Emba d. d.), Janja Leban (GZS-Služba za varstvo okolja), Mateja Juvančič (Ljubljanske
mlekarne d. d.), Blaža Nahtigal (MKGP-UVHVVR) in Simona Rataj (GZS-Tehnološki razvoj in inovativnost) je ocenila 6 izdelkov.
 
O zmagovalcu je odločal javni nastop in predstavitev projekta, struktura in vsebina pojasnjevalno-tehničnega dosjeja ter nenazadnje
senzorične lastnosti izdelka.
 
Za letošnjo naj eko-inovacijo je bil razglašen izdelek pod imenom Ajdova dekl'ca - ajdov sladoled in sladoled z okusom kislega mleka in medu. Sladoled Ajdova dekl'ca je funkcionalno živilo, saj je odličen vir kalcija in beljakovin. S svojo inovativno kombinacijo okusov ajde in
kislega mleka predstavlja novost na slovenskem in evropskem trgu.
 
Najbolj inovativno komponento izdelka pa predstavlja dodan kalcijev prah, pridobljen iz jajčnih lupin, ki ima zelo visoko biološko vrednost. Po trenutni zakonodaji so jajčne lupine stranski produkt, ki v prvi vrsti ni namenjen prehrani ljudi, predstavlja pa nagrajeni izdelek odlično rešitev in s tem uporabo lupin v bodoče tudi za namene prehrane, seveda ob ustrezni termični obdelavi in pripravi jajčnih lupin.
 
Zmagovalni izdelek je zapakiran tudi v posebno stiropor embalažo, ki se lahko večkrat reciklira in ima obenem tudi dobre termo-izolacijske lastnosti. 
 
Drugo mesto je zasedel izdelek z imenom Cha Kombucha – osvežilna probiotična nizkoalkoholna fermentirana pijača, tretje mesto pa izdelek z imenom Bonboniera Vida – ekološke, veganske in presne praline z visoko vsebnostjo beljakovin in vlaknin v 4 okusih.

Z izdelkom Ajdova dekl'ca bo ekipa študentov v sestavi Tjaša Trobec, Peter Jantol, Tanja Črešnovar in Nina Mandelj, pod mentorstvom Borisa Kovača s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe, ki bo 16.-17. oktobra 2016 na sejmu SIAL v Parizu.