Letošnji 16. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij poteka danes v Novi Gorici, postregel pa bo z aktualnim programom in se dotaknil izzivov, pred katerimi je slovensko kmetijstvo. To je soočeno z mlečno krizo, ki v mleku duši celotno Evropo, dodatno pa je sadjarje in zelenjadarje prizadela nedavna pozeba.
Letošnji 16. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij v novogoriški Perli bo postregel s pestrim in zanimivim programom, priznanimi in uglednimi govorci, gosti iz tujine in Slovenije.
Predstavljena bo ocena razmer v kmetijstvu in živilstvu ter poslovanje panoge v letu 2015. Letos želimo postaviti v ospredje domače teme, ki so v zraku, vendar o njih redko govorimo, ker nas dohitevajo in prehitevajo različne krize.Ecotrophelia Slovenija 2016 prinaša študentske inovativne ideje s področja živilstva. Katera ekipa študentov bo odnesla glavno nagrado in zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju bomo izvedeli v Novi Gorici.
Dogodek torej ponuja številne priložnosti za izmenjavo mnenj in pogledov ter neformalno druženje na katerem bo imel kaj povedati tudi predsednik KGZS in prvi med zadrugarji, Peter Vrisk (na fotografiji).
Kmetijski ministri EU o prihodnosti prehranskega sektorjaMinistri EU pristojni za kmetijstvo so se včeraj v Amsterdamu sestali na zasedanju ob robu neformalnega Sveta EU pod predsedstvom Nizozemske. Tema tokratnega zasedanja je "Hrana prihodnosti, prihodnost hrane". Razprava je postavljena v kontekst potrebnih prilagoditev Skupne kmetijske politike z vidika novih izzivov kmetijstva, kot so naraščanje prebivalstva in vprašanja zagotovitve hrane, kako zagotoviti trajnostno povečanje kmetijske proizvodnje in zadostiti pričakovanje potrošnikov glede načina proizvodnje in kakovosti hrane. Iz Slovenije se zasedanja udeležuje minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je v razpravi opozoril, da pričakovanja družbe, kaj vse mora kmetijstvo zagotoviti, postajajo vse večja in bistveno presegajo pridelavo zadostnih količin hrane. |


