SLO bocni levo
SLO bocni desno

BF:"Lidlovi izdelki dosegajo odlično kakovost"

Slovenija

27.05.2016

Lidlu Slovenija je v senzorično analizo neodvisnim strokovnjakom z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani poslal del svoje ponudbe izdelkov Lidlovih blagovnih znamk. 
 
Senzorična analiza, ki so jo opravili na oddelku za živilstvo ter Inštitutu za mlekarstvo in probiotike, je več kot trideset testiranih izdelkov označila kot izdelek odlične kakovosti. 
 
V podjetju Lidl Slovenija pravijo, da postavljajo kakovost na prvo mesto. "Zaupanje kupcev nam pomeni največ. Zato pri kakovosti izdelkov, ki jih ponujamo v več kot 45 trgovinah po vsej Sloveniji, ne pristajamo na kompromise. Skladno z našimi vodili pripravljamo najboljšo ponudbo po dostopnih cenah," je povedal Andrej Vouk, direktor nabave v Lidlu Slovenija.
 
V skladu z visokimi standardi in zahtevami po kakovosti v Lidlu Slovenija izdelke tudi redno preverjajo in v razvoj ponudbe vključujejo povratne informacije kupcev. Kot je poudaril Vouk, gre za prvo v seriji senzoričnih testiranj kakovosti izdelkov, s katerimi bo Lidl Slovenija nadaljeval tudi v prihodnje.  
 
Senzorično kakovost izdelkov v Lidlu Slovenija so ocenili neodvisni strokovnjaki Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ti so prejete izdelke ocenjevali glede na njihove lastnosti, kot so videz, vonj, okus in aroma, tekstura oz. topnost, homogenost oz. bistrost, sestava in barva prereza ter zaščita in funkcionalnost embalaže.
 
Strokovni panel ocenjevalcev oddelka za živilstvo ter Inštituta za mlekarstvo in probiotike je odlično kakovost prepoznal v več kot 30 izdelkih Lidlovih blagovnih znamk Pilos, Milbona, Pikok in drugih.  Med izdelki, ki so bili z neodvisno senzorično analizo ovrednoteni z največjim možnim številom točk (20/20), najdemo štiri okuse bio sadnih jogurtov Milbona, mini mozzarelo Lovilio ter sir Cheddar Valley Spire.
 
Kako so neodvisni senzorični preskuševalci preverjali kakovost?
 
Senzorično analizo vzorcev je opravil strokovni panel senzoričnih preizkuševalcev. Senzorične lastnosti so bile ocenjene s sistemom 20 točk. Ocenjevane lastnosti izdelkov so bile izbrane v skladu s standardom za senzorično ocenjevanje in glede na značilnosti izdelka. Najpogosteje ocenjevane lastnosti so bile: videz izdelka, vonj, okus in aroma, tekstura/topnost, homogenost/bistrost, sestava in barva prereza, ter zaščita in funkcionalnost embalaže. Končna ocena izdelka je vsota povprečij posameznih lastnosti in ocen preizkuševalcev. 

Razvrstitev v kakovostne razrede je naslednja:  
18-20 točk      odlična kakovost  
15-17,9 točk   dobra kakovost  
12-14,9 točk   sprejemljiva kakovost  
pod 12 točk   nesprejemljiva kakovost