SLO bocni levo
SLO bocni desno

Na Ptuju razstava 27. Dobrote slovenskih kmetij

Slovenija

20.05.2016

Na Ptuju poteka 27. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, predstavlja pa se okoli 650 slovenskih kmetij s 1304 izdelki, med njimi so že doslej izbrali 950 dobitnikov priznanj in 58 znakov kakovosti.
 
 
Razstavo vsako leto pripravlja Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj, pri njej pa sodelujejo javne kmetijsko-svetovalne službe vseh slovenskih območnih zavodov. Letos se predstavlja okoli 650 slovenskih kmetij s 1304 izdelki, ki bodo prejele priznanja in znake kakovosti.

Prvič doslej se ocenjevanju pridružuje slovenski med, med ostalimi dogodki pa je bilo izpostavljeno včerajšnje srečanje kmetijskih svetovalnih služb s predstavniki kmetijskega ministrstva. S podelitvijo priznanj bodo začeli jutri popoldne, zaključili pa v nedeljo.

Po besedah vodje sektorja za kmetijstvo in gozdarstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije Antona Jagodica je razstava na Ptuju eden najpomembnejših dogodkov tudi za zbornico, zato jih veseli napredek, ki ga kmetije dosegajo v kakovosti dobrot.

Tudi državna sekretarka na MKGP Tanja Strniša (na fotografiji) se je udeležila otvoritve 27. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij, ki poteka od 19. do 22. maja v Minoritskem samostanu na Ptuju.

Razstava v organizaciji KGZ Ptuj, Kmetijsko gozarske zbornice Slovenije in Mestne občine Ptuj poteka pod častnim pokroviteljstvom ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dejana Židana. Tako kot v preteklih letih so tudi letos izdelke ocenjevale strokovne komisije in podelile priznanja za kakovost. V ocenjevanju, ki je potekalo za izdelke iz žit, mlečne in mesne izdelke, olja, kise, sokove, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevce, domače marmelade in džeme, kompote, konzervirane vrtnine in med. Nagrajena živila so tudi razstavljena.

Državna sekretarka je v svojem slavnostnem nagovoru poudarila, da sta za Slovenijo njeno podeželje in kmetijstvo vedno bila in bosta steber kulturne in narodnostne identitete, kar lepo kaže prav razstava Dobrote slovenskih kmetij, ki vsako leto predstavlja enega najpomembnejših dogodkov s področja kmetijstva, promocije lokalnih proizvodov, ohranjanja tradicije in kulturne dediščine. Še posebej jo veseli, da na razstavi sodelujejo tudi člani zamejskih organizacij, kar je pomembno za predstavljanje in povezovanje celotnega slovenskega kulturnega prostora.

 

Povedala je, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano intenzivno izvaja promocijske kampanje v podporo lokalni hrani, ki so že dodobra spremenile mnenje in odnos potrošnikov do lokalne hrane v smislu, da so pozorni na izvor hrane, saj želijo izbrati hrano, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. Prav tako se vedno bolj krepi zavest, da je pri izbiri živil pomembna njihova kakovost in način pridelave, kot je naprimer dobro ravnanje z živalmi in skrb za naravo.