Spletna stran revije Gostinec je poročala o tekmovanju barmanov na Bledu. ki so ga organizirali pred dnevi. Skladno s pravili mednarodne barmanske organizacije (IBA) so morali tekmovalci upoštevati časovno omejitev (največ sedem minut za pripravo koktajla), pri kreaciji uporabiti največ do šest sestavin, vključno z dodatki v obliki kapljic ali brizgov, ter količino alkohola v koktajlu (največ sdem cl ).
Pokrovitelj tekmovanja dijakov je bilo podjetje Fructal d.o.o. iz Ajdovščine, dijaki pa so poleg obveznega dela (priprava svetovno znanih mešanic), morali pripravite še fantazijsko pijačo ("Fancy drink/") pri kateri, pa so lahko uporabili le Fructalove proizvode.
Za pripravo mešane barske pijače je zelo pomembna in nepogrešljiva sestavina led. Da so imeli dijaki in barmani na razpolago kvalitetne in sveže polne kocke ledu Hoshizaki, je poskrbelo podjetje Domingo2 d.o.o. - Halo Led iz Ljubljane.
Pri gostinskih šolah, so največ spretnosti in strokovnega znanja pokazali dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Maribora pod mentorstvom prof. Mateja Arnuga.
V pripravi sladkega koktajla so vsa tri prva mesta osvojili slovenski barmani, člani DBS. Najboljšo kreacijo je pripravila Ana Šink - Jezeršek Gostinstvo, 2. mesto je osvojil Miro Petrevčič, GH Toplice, Sava hoteli Bled, tretji pa je bil Aleksandar Stoykov, Vila
Prešeren, Sportina Turizem Bled.
V kategoriji Fantazijske pijače dolgih mešanih barskih pijač, 1. mesto je osvojil Edin Halačević, Restavracija Cubis, Šenčur, 2. mesto Diana Tšistjakova - Estonija, 3. mesto pa Draga Kepeš, Slaščičarna Lolita, Kaval Group Ljubljana.
Za naslov državnega prvaka se je pomerilo šest najboljših slovenskih barmanov iz kategorije After dinner.
Naslov državnega prvaka za leto 2016 je osvojila Draga Kepeš in bo med 15. in 21. oktobrom zastopala DBS na svetovnem prvenstvu v kategoriji sladkih koktajlov na Japonskem.
Nagrado za strokovno delo je prejel Mitja Acman, Gostilna Acman, Šoštanj, med tujimi nastopajočimi barmani, pa je največ spretnosti in elegance pri delu pokazal Dominik Wolf Iz Avstrije.
Praktične nagrade za dijake in profesionalne barmane so prispevali Fructal Ajdovščina, Merit International - Bacardi Martini Group in novi partner DBS podjetje Media Bar iz Maribora s proizvodi MONIN.


