Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan se je ob Svetovnem dnevi Zemlje, v Šolskem centru Kranj udeležil dogodka na temo viškov hrane, ki postane odpadek. Minister je opozoril na velik pomen odgovornega ravnanja s hrano, ker sicer lahko nastane odpadek, s tem pa po nepotrebnem obremenjujemo tudi zemljo.
Dogodek v Šolskem centru Kranj, ki je potekal v okviru kampanje Pozor(!)ni za okolje, je bil namenjen predstavitvi globalne teme odpravljanja viškov hrane. Ti bi sicer postali odpadek, ob pravočasnem sodelovanju različnih deležnikov pa postanejo hrana. Minister Dejan Židan (na fotografiji) je viške hrane označil kot velik globalni in družbeni problem, saj se na eni strani ljudje soočajo s preveliko količino hrane, ki postane odpadek in obremenjuje tudi naravno okolje, po drug strani pa kar 2,30 milijarde ljudi trpi za lakoto.
Dijakom sta nato tematiko viškov hrane podrobneje osvetlila mag. Saša Dragar, glavna inšpektorica na Inšpektoratu RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo ter Zvonko Belič, direktor Zavoda Pod strehco, humanitarnega zavoda oz. neprofitnega socialnega podjetja in javne kuhinje.
Prav zaradi zavržkov hrane na eni strani in viškov hrane na drugi strani je Vlada RS ustanovila projektno skupino, ki koordinira delo državnih organov pri pomoči humanitarnim organizacijam glede razdeljevanju viškov hrane. Te nevladne organizacije so: Rdeči križ Slovenije, Slovenska Karitas, Zveza Lions Klubov, Slovenska filantropija in seveda Zavod Pod Strehco. Tako je ena od humanitarnih organizacij v letu 2015 zbrala kar 226 ton hrane, ki so jo razdelili pomoči potrebnim.
Zelo pomembno pa je tudi ozaveščanje posameznika – potrošnika: še vedno smo namreč potrošniki pri nakupu hrane velikokrat neracionalni, ne razumemo pa tudi pomena rokov uporabnosti "porabiti do" in "uporabno najmanj do". Nakupovati moramo preudarno, predvsem se izogibamo prekomernih zalog hitro pokvarljive hrane, saj je zavržena hrana strošek. Živila moramo pravilno skladiščiti in hladiti, ostanke hrane lahko neškodljivo predelamo.
Dan Zemlje, ki so ga razglasili Združeni narodi, po svetu obeležujemo že od leta 1970. Ob tem dnevu je priložnost, da se kot posamezniki in družba zavemo posledic, ki ga ima človekovo bivanje in delovanje. Obeležitev tega dneva nas mora motivirati k temu, da prilagodimo naše dejavnosti v okolju, česar se dobro zavedajo tudi dijaki Šolskega centra Kranj, ki skupaj z mentorico mag. Branko Jarc Kovačič že več let aktivno sodelujejo v kampanju Pozor(!)ni za okolje. Tema kampanje je namreč zmanjševanje ogljičnega odtisa, h kateremu lahko posameznik vsakodnevno pripomore med drugim tudi z zmanjševanjem količin zavržene hrane.
| Ali ste vedeli, da…
|



