- Nadzorni svet družbe Žito, d.d., je sprejel sklep, s katerim se skupščini družbe predlaga, da se nadzornemu svetu in upravi podeli razrešnica za l.2015
- Pod okriljem novega lastnika Podravke v Žitu letos izvajajo pomembne naložbe
Na današnji seji nadzornega sveta družbe Žito, d.d., so se člani seznanili z revidiranimi rezultati poslovanja Skupine Žito in družbe Žito, d.d. za leto 2015 in sprejeli sklep, s katerim se skupščini družbe predlaga, da se nadzornemu svetu in upravi podeli razrešnica za l.2015. Skupina Žito pod novim lastnikom Podravko tudi v prvem kvartalu letošnjega leta nadaljuje z uspešnim poslovanjem ter investiranjem v tehnološko posodobitev pekarn v Ljubljani ter proizvodnje čajev v Gradišču.
Skupina Žito je leto 2015 zaključila z odličnimi poslovnimi rezultati. Konec leta so čisti prihodki od prodaje Skupine Žito po revidiranih rezultatih poslovanja znašali 115,3 mio €, kar je 1,3 % več kot v predhodnem letu. Prav tako se je povečal čisti poslovni izid Skupine Žito, ki je v letu 2015 dosegel vrednost 3,8 mio €, kar je 26 % več kot v predhodnem letu.
Prvi kvartal letošnjega leta v družbi Žito ob polni podpori Podravke zaznamujejo tudi pomembne naložbe v posodobitev linije za proizvodnjo filter čajev v Gradišču in načrtovane investicije v pekarsko dejavnost Žita. V sklopu le-teh so v Žitovo pekarno Bežigrad v prejšnjem tednu pripeljali in montirali eno najsodobnejših in tehnološko dovršenih tunelskih peči v Sloveniji za proizvodnjo toasta in modelnega kruha.
Logistični podvig postavitve nove peči
Kot zanimivost v Žitu izpostavljajo, da je bila dostava in montaža 21 m dolge in 3 m široke cikotermične tunelske peči priznanega slovenskega dobavitelja Gostol – Gostopan, tudi pravi logistični podvig saj gre za odpremo najdaljšega tovora tunelske peči v enem kosu v zgodovini Gostola. Tovornjak s pečjo je namreč tehtal cca. 30 ton, v Novi Gorici je bil naložen na kamion kar v proizvodni hali. Peč je potovala po avtocesti od Nove Gorice do Ljubljane kot izredni prevoz. Sam vnos peči v pekarno na Samovi ulici v Ljubljani je bil nasploh največji zalogaj, saj je bila peč najprej dvignjena na višino 30 metrov, preko strehe so jo s pomočjo dvigal spustili na dvorišče pekarne, nato je sledil ponovni dvig do 1. nadstropja pekarne in končno je potekal vnos v pekarno, kjer se je manipulativni prostor za vgradnjo praktično meril v centimetrih.


