SLO bocni levo
SLO bocni desno

Sadjarji morajo za logotip "Izbrana kakovost" izpolniti 8 pogojev

Slovenija

05.10.2018

Takšen znak najdemo samo na embalaži sadja, sokov in drugih izdelkov iz sadja, ki so nadstandardne kakovosti in slovenskega izvora ter imajo certifikat izbrana kakovost – Slovenija.

Certifikat izbrana kakovost – Slovenija lahko pridobijo samo sadje in izdelki iz sadja, ki izpolnjujejo osem meril o nadstandardni kakovosti iz posebne specifikacije.

 
Ta merila in specifikacijo je sestavila stroka – delovna skupina znotraj sektorskega odbora za sadje, ki ga sestavljajo predstavniki sadjarjev, kmetijsko-gozdarske zbornice (KGZS), zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (GZS-ZKŽP) in Zadružne zveze Slovenije.
 
"Najpomembnejše je merilo, ki kupcem zagotavlja, da je sadje optimalno zrelo in polnega okusa. Zrelo sadje je sladko; več sladkorja ima, raje ga jemo. Sladkost sadja merimo z vsebnostjo topne suhe snovi, optimalna zrelost orehov, lešnikov in drugih lupinarjev pa je določena z vsebnostjo vlage v plodovih," je poudarila Nina Barbara Križnik, sekretarka sektorskega odbora za sadje.
 
Ob spravilu sadja iz sheme izbrana kakovost morajo sadne vrste dosegati zahtevano stopnjo topne suhe snovi, ki so opredeljene v specifikaciji.
 
Plodovi lupinarjev pa lahko vsebujejo največ 11,5 odstotka vlage. Sam transport sadja od sadjarja do obrata za predelavo ali do kupca na lokalnem trgu je dovoljen v krogu največ 250 kilometrov zračne razdalje od geometričnega središča Slovenije – GEOSS.