Podjetje Kotányi letos praznuje kar dve obletnici. 135 let mineva od ustanovitve podjetja in 20 let odkar so začimbe in zelišča Kotányi na voljo tudi slovenskim kupcem.
Ob tej priložnosti je Kotányi pripravil praznovanje, ki je bilo "začinjeno" v znamenju strastne rdeče barve paprike, ki predstavlja tudi enega najbolj priljubljenih izdelkov Kotányi Slovenija, in temperamentnih glasbenih ritmov salse.
Podjetje Kotányi je leta 1881 pri komaj 23 letih ustanovil Janos Kotányi. V domačem Szegedu na Madžarskem je začel pridelovati sladko papriko in razvil skrbno varovan recept, ki ostaja nespremenjen do danes in predstavlja osnovo za pridelavo znamenite Kotányi sladke začimbne paprike.
Pri pridelavi sladke paprike je bil tako uspešen, da je kmalu odprl podružnico na Dunaju, se tja preselil in bil imenovan celo za dobavitelja kraljevega dvora Avstro-Ogrske.
Podjetje danes vodi Erwin Kotányi, njegov pravnuk, ki je ob tej priložnosti tudi obiskal Slovenijo. Kot je povedal, so od skromnih začetkov leta 1996 prišli daleč. Danes je Kotanyi namreč dobro poznana in cenjena blagovna znamka, poznana po svojem velikem izboru začimb in zelišč, priljubljenih mlinčkih ter seveda rdeči sladki papriki.
Zadovoljen je tudi z razvojem blagovne znamke v Sloveniji, kjer se osveščenost o uporabi začimb in zelišč povečuje. To je potrdil tudi Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev, ki pravi, da uporaba bolj eksotičnih začimb, kot je na primer kardamom, slovenskim kuharjem ni več skrivnost.
Kotányi je v Sloveniji vodilna blagovna znamka v kategoriji samostojnih zelišč in začimb ter začimbnih mešanic, na kar so tudi lastniki izredno ponosni.
Poleg Kotánya sta spodaj na fotografiji še levo Katarina Pivk (vodja marketinga in prodaje) in desno Lidija Drobac (regijska direktorica podjetja Kotányi za jadransko regijo ter direktorica Kotányi Slovenija).
foto: Katja Kodba