SLO bocni levo
SLO bocni desno

Ingverjev napitek z receptom iz nemških samostanov

Slovenija

18.02.2016

Pod blagovno znamko Kloster Kitchen mlada zakonca Maja in Primož Wasa iz Dravograda že tretje leto tržita ekološki ingverjev napitek IngwerTrink. 
 
 
Prodajati sta ga začela na tržnicah na avstrijskem Koroškem. S partnerjem sta septembra lani v Švici ustanovila start-up podjetje Kloster Kitchen Öko Fairtrade. Od takrat so obnoreli kupce, proizvodnjo in prodajo pa skokovito povečali, poroča spletna stran AgroBiznis.
 
Po širitvi prodaje iz Avstrije in Nemčije še v Švico in Slovenijo letos pričakujejo vsaj milijon evrov prihodkov. "Verjamemo, da bomo ta cilj dosegli ali presegli, čeprav smo start-up in čeprav smo šele septembra odprli podjetje, ki je do konca leta ustvarilo 80 tisoč evrov prihodkov," pravi Maja Wasa, ki je v podjetju Kloster Kitchen odgovorna za razvoj in proizvodnjo.
 
Idejo za ingverjev napitek je dobila pred leti, ko je imela zdravstvene in osebne težave. Med iskanjem alternativne rešitve je iz nemških samostanov dobila več receptov s poživljajočim ingverjem, s to rastlino pa se je začela intenzivno ukvarjati. 
 
Na predstavitvi poslovnih idej, s čimer se je projekt Podjetno v svet podjetništva končal, je z ingverjevim napitkom navdušila predstavnike avstrijskega Rotary kluba, ki so ji svetovali, da ga začne prodajati na trž­nici na avstrijskem Koroškem. S Primožem sta začela na tržnici v Velikovcu, potem pa še v Celovcu in Beljaku.
 
Lani so naredili za 20 tisoč četrlitr­skih steklenic ingverjevega napitka. Stekleničko po spletu prodajajo po 9,90 evra. Napitek je tako koncentriran, da ga priporočajo spiti dva centilitra na dan. Kljub veliki konkurenci na trgu jim prodaja raste, kar Maja pripisuje edinstvenemu okusu, poživljajočemu napitku, ekološkim sestavinam, delno ročni proizvodnji in dobri zgodbi. V prihodnje bodo ponudbo trajnostnih izdelkov še povečali, prodajo pa želijo razširiti na ameriški in azijski trg.
 
Pomemben švicarski kapital

Prelomnico so imeli septembra lani, ko so s partnerjem Ma­riem Züstom v švicarskem Cudrefinu odprli podjetje Kloster Kitchen. Vanj je Züst vložil 300 tisoč evrov zagonskega kapitala in tako postal 49-odstotni lastnik, 51-odstotna lastnika pa sta zakonca Wasa. V slabega pol leta so v Avstriji in Nemčiji zgradili mrežo distributerjev, ki ekološki ingverjev napitek tržijo v trgovinah. Prodajo širijo po Švici, dogovarjajo pa se tudi o prodoru v trgovine po Sloveniji. Prek grosistov prodajo 80 odstotkov steklenic, po desetino pa v svoji spletni trgovini in na tržnicah.