SLO bocni levo
SLO bocni desno

Najbolj inovativna živila leta 2016 so...

Slovenija

29.01.2016

Razglasitev najbolj inovativnih živil je potekala na uradu za nutricistiko. Prisotni so bili tudi predstavniki nagrajenih živilskih proizvajalcev.
 
Predstavili so največje izzive na področju razvoja živil z ugodno prehransko sestavo ter načrte države in strokovnih inštitucij za krepitev razpoložljivosti in kakovosti lokalnih živil.
 
Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu.
 
Projekt poteka v okviru programov varovanja in krepitve zdravja, ki jih finančno podpira Ministrstvo za zdravje RS. Izbor najbolj inovativnih živil spodbuja kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku, s čimer proizvajalci prispevajo k pestrejšemu izboru kakovostnih živil na slovenskem tržišču. 
 
Javne predstavitve sta se udeležila tudi ga. Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje, in mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


 
Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov: PirinPirin kruh s kostanjem (Spar Slovenija)
 
Pirin kruh s kostanjem predstavlja dobrodošlo novost, ki bo z odličnim okusom navduševala tako ljubitelje kostanja kot tudi vse druge. Ker je deloma pripravljen iz polnozrnate moke, predstavlja tudi vir prehranskih vlaknin.
 
 
Nagrada za inovativnost v skupini žit za zajtrk: Enemon pšenični otrobi z ajdo (Jata Emona)
 
Enemon pšenični otrobi z v Sloveniji pridelano ajdo predstavljajo posebnost med žiti za zajtrk. Odlikuje jih hranljivost in edinstven okus. Ugodna prehranska sestava se odraža v naravno visoki vsebnosti prehranskih vlaknin in beljakovin, izdelani pa so brez dodane soli insladkorjev.
 
 
Nagrada za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov: MU Smoothie (Ljubljanske mlekarne) 

MU Smoothie je skrbno pripravljen napitek iz polmastnega jogurta in visokim deležem sadja. Vsebuje izključno naravne arome in navdušuje s polnim sadnim okusom inprivlačno teksturo.


 
Nagrada za inovativnost v skupini visoko beljakovinskih živil: Sušene testenine Pure (Pekarna Pečjak) 

Testenine Pure odlikuje izjemno visoka vsebnost beljakovin, zaradi česar predstavljajo dobro alternativo drugim visokobeljakovinskim obrokpom. Dodane so jim kakovostne grahove beljakovine, uporablja pa se jih lahko bodisi samostojno ali kot prilogo drugim jedem. Še posebej zanimive so za športnike.

 
Nagrada za inovativnost v skupini finega pekovskega peciva: Slovenska potica iz linije Slovenske dobrote Tuš (Engrotuš/Sastela) 

Slovenska potica iz linije Slovenske dobrote Tuš je kot prava slovenska potica pečena v "potičnici", ki ji daje tradicionalno obliko. Odlikujejo jo slovenski orehi in priročno majhno pakiranje, pa tudi manj sladek okus. Odlična izbira za praznične dni.

 
Nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil: Linija Grunt (Eta Kamnik)
 
Grunt je linija predpakiranih svežih vrtnin iz Slovenije. V liniji lahko najdemo različne vrste svežih vrtnin kot so solate, zelenjava za jušno osnovo in zelenjava za mineštro, ki so pridelane izključno lokalno. Potrošnik ima možnost preverjanja izvora živil z mobilno in spletno aplikacijo.