SLO bocni levo
SLO bocni desno

Hribarjeva kmetija prva s certifikatom za kranjsko klobaso

Slovenija

14.12.2015

Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah je prvi v Sloveniji, ki v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji izdeluje certificirano kranjsko klobaso. Pred nedavnim je sodeloval na izboru za inovativnega mladega kmeta.
 
Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica sta tudi letos izbrala inovativnega mladega kmeta. Sklepno dejanje z razglasitvijo najboljšega je bilo v Račah, kjer je kot edini gorenjski kandidat sodeloval tudi 33-letni Marko Dolenc s Hribarjeve kmetije v Predosljah.
 
Marko ni zmagal, a pred komisijo se je lahko postavil s pomembnim dosežkom: je prvi kmet v Sloveniji, ki je (ob koncu lanskega leta) pridobil certifikat za izdelovanje v Sloveniji in na ravni Evropske unije zaščitene kranjske klobase, poroča Gorenjski glas.
 
Dolenc je kot izučeni mesar v okviru kmetije registriral dopolnilno dejavnost predelavo mesa. Po končani osnovni šoli se je vpisal na agroživilsko šolo in se izšolal za mesarja. "Od sedemindvajsetih, kolikor nas je bilo tedaj v razredu, nas danes dela v mesarstvu samo še šest; mesarije danes tudi težko dobijo vajenca za mesarja. To kaže na to, kako malo je cenjen poklic mesarja," pravi Marko, ki vendarle upa, da bo postal spet cenjen, ko bodo potrošniki bolj prisegali na domačo, lokalno pridelano hrano.
 
Ob koncu predlanskega leta je Marko na kmetiji registriral dopolnilno dejavnost predelava mesa, v okviru katere na mesec predela v izdelke okrog 150 kilogramov mesa. Goveje meso je od bikov z domače kmetije, prašičjega mora kupiti. Dela petnajst različnih izdelkov, največ naredi kranjske in Hribarjeve klobase, hrenovk, suhih salam, suhih klobas in bržol.
 
Kupci pridejo po izdelke na kmetijo, oskrbuje pa tudi tri trgovine. "Kriza se pozna, ljudje kupujejo manj, tudi lokacija naše kmetije je bolj 'za krajem'," pravi Marko in priznava, da za prodajanje tudi nima kakšne posebne trgovske žilice. Da dela dobre izdelke, pa dokazujejo tudi priznanja na stenah trgovinice. Na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju in na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni je doslej prejel že šestnajst priznanj, na ocenjevanju kranjskih klobas je bila njegova letos tretja po oceni občinstva.