Projektu so se šole in vrtci pridružili spomladi z namenom zmanjševanja količine zavržene hrane in osveščanju o učinkoviti porabi hrane. Skupaj z mentorji so sodelovale skupine mlajših otrok, osnovnošolcev in dijakov, ki so skupaj z mentorji uspeli zasnovati več ukrepov za odgovorno ravnanje s hrano, nekateri pa so celo že uspeli zmanjšati količine zavržene hrane. Projektu se pridružuje novih 50 šol in vrtcev"Vsi otroci in mentorji, ki so sodelovali v projektu Hrana ni za tjavendan od maja do novembra, so pokazali velik interes za izboljšanje stanja na področju ravnanja s hrano in izvedli različne aktivnosti, s katerimi so osveščali svoje vrstnike na šolah in vrtcih ter z udejanjanjem aktivnosti celo že uspeli zmanjšati količine zavržene hrane," je povedala Tina Hribar, vodja projekta Hrana ni za tjavendan pri Ekošoliter dodala: "Z novim šolskim letom nadaljujemo s projektom Hrana ni za tjavendan. V njem bo sodelovali več kot 50 novih šol in vrtcev, saj so doprinos, ki se kaže v manj zavržene hrane in posledično v nižjih stroških za ustanove, poleg mentorjev prepoznali tudi drugi sodelavci na šolah in v vrtcih, predvsem pa ravnatelji. Ti so namreč ključni za uspeh celotnega projekta." Podjetje Lidl Slovenija je projekt podprlo v okviru pobude Ustvarimo boljši svet, v kateri združujejo družbeno odgovorne aktivnosti, saj so v sodelovanju s programom Ekošola prepoznali načela trajnostnega ravnanja. "Projekt Hrana ni za tjavendan nas uči, kako pomembno je, da s hrano ravnamo odgovorno in spoštljivo ter obenem z malo odpadki skrbimo za okolje, v katerem živimo. Znanje o učinkovitem ravnanju s hrano projekt gradi prav pri najmlajših, hkrati pa spodbuja premike tudi na sistemski ravni in ustanove spodbuja k uvajanju trajnostnih ukrepov tako pri nakupu kot porabi hrane," je povedala Tina Cipot (na fotografiji) iz podjetja Lidl Slovenija in dodala, da tudi v podjetju z izjemno učinkovito logistično mrežo in donacijami praktično ne zavržejo hrane s svojih trgovskih polic. |



Projektu se pridružuje novih 50 šol in vrtcev