| PRUNKOVI SE ŠIRIJO... Kraški podjetnik in mesar Marko Prunk sodi med pomembnejše slovenske proizvajalce mesa in mesnih izdelkov, v zadnjih letih je vzpostavil tudi mrežo mesnic po vsej Primorski, v Ljubljani in Trstu, spogleduje pa se tudi s priložnostmi na Hrvaškem po njenem vstopu v EU.Zaenkrat imajo še market v Neblem v Goriških Brdih, ob tem pa deset mesnic na Primorskem ter dve mesnici in dva marketa z mesnico v Italiji (Trstu). "Italijani hočejo slovensko meso. Videli so naš market v Trstu in so me povabili v Premariacco, na območje velikih vinarjev. Vse so mi uredili,” je dejal Marko Prunk in pri tem pomislil na težave s pridobitvijo papirjev za razsekovalnico v Postojni, kjer pa je začel strmo pot in ima še vedno klavnico."Postojnske mesnine sem v Postojni prevzel leta 2009, tamkajšnja klavnica pa je najmočnejši del podjetja in edina večja klavnica na Primorskem." V Postojni zakoljejo po osem tisoč živine na leto. Lani so na Ptuju odprli še razsekovalnico za svinjsko meso, v Postojni pa ohranili razsekovalnico za goveje in konjsko meso ter drobnico."V vseh obratih v Sloveniji imamo zaposlenih 100 ljudi. Če nam bo uspelo v Divači zgraditi pakirnico mesa, bo tam še 30 do 50 novih delovnih mest,” je povedal Marko Prunk, ki je vodenje mesnice in trgovine v Italiji zaupal sinu, v Lokvi pa hčeri.Ponudbo za nakup zemljišča v divaški coni Risnik so oddali že avgusta, a jasnega odgovora stečajnega upravitelja Primorja in banke, ki je glavna upnica, še niso dobili."Upam, da se bomo uspeli dogovoriti že letos,” se nadeja Prunk. Odkupiti namerava 10.000 kvadratnih metrov zemljišča ob vhodu v cono.V 2. SKL je v Sežani glavni sponzor košarkarskega kluba, ki je nekoč nastopal pod imenom Kraški zidar, zdaj pa se ob naskoku na 1. ligo imenuje Mesarija Prunk.Da bi izdelki znamke Prunk dosegli še širši krog potrošnikov, je v sklopu novega proizvodno-poslovnega obrata v Lokvi uredil gostinski lokal. Gostilna je opremljena v kraškem stilu in sprejema do 70 gostov, ki si poleg okušanja odličnih izdelkov Mesarije Prunk, domačih kraških jedi in pristnega kraškega Terana iz Tomaja lahko ogledajo tudi obnovljeno ledenico, eno redkih ohranjenih na Krasu, in so v njej tudi postreženi. To je izjemno dober rezultat, če vemo, da bo slovenska trgovina prodajo v letu 2015 izboljšala za približno odstotek. Letos so izpeljali dokapitalizacijo v višini 300.000 evrov. |


