
Vipavska mlekarna 90 odstotkov mocarele izvozi v Italijo
Slovenija
08.11.2015
Nekdanja zadružna mlekarna iz Vipave, ki jo je od družbe Agroind kupilo podjetje Ekolat, je dve leti po prodaji in leto in pol po obnovi ponovno začela obratovati.

Že junija so iz proizvodnega obrata odstranili nepotrebne stroje za predelavo mleka, nove pripeljali iz Italije in čeprav so napovedali začetek proizvodnje že marca lani, se je to zgodilo šele sedaj.
Gre za poskusno proizvodnjo na eni od predvidoma skupaj treh ali štirih proizvodnih linij, mocarele pa je tudi že mogoče kupiti v trgovinah vipavske Fame.
V vipavski mlekarni so že začeli s poskusno proizvodnjo mocarele, večino proizvodov, več kot 90 odstotkov, pa izvozijo v Italijo, je za STA povedal prokurist Ekolata Peter Selčan.
Nekaj mocarele prodajo tudi na slovenskem trgu, več pa jo bo mogoče dobiti po uradni otvoritvi prenovljenega proizvodnega obrata, ki bo v četrtek, so sporočili iz Ekolata.
"Začetek dela v mlekarni se je tako zavlekel zaradi dolgotrajne prenove objekta, ki je bil ob nakupu v zelo slabem stanju, posledično pa tudi zaradi pridobivanja ustreznih dovoljenj," je povedal Selčan.
Direktor italijansko-slovenske družbe Ekolat, ki je prevzela vipavsko mlekarno, je Albino Dal Bello, ki je tudi izvršni direktor Trevisanalat. Ekolat, katerega 20-odstotni lastnik so tudi Združene kmetijske zadruge Mlekop z območja Gorenjske, sedež pa imajo v Vipavi.
Poleg temeljite prenove stavbe so razširili tudi proizvodnjo s prvotno načrtovane kapacitete predelanega mleka s 100.000 na 200.000 litrov dnevno. V vipavski mlekarni sedaj dnevno pridelajo med tremi in štirimi tonami mocarele.
Selčan je povedal še, da za izdelavo mocarele uporabljajo izključno slovensko mleko, ki ga zagotavlja solastnica Ekolata Združena kmetijska zadruga Mlekop iz Gorenjske. V poskusni proizvodnji bodo dnevno izdelali približno dve toni mocarele, kasneje, ko bo linija delovala brezhibno in bodo zagnali še dodatno, bo količina predvidoma štirikrat, petkrat večja.
Italijanska družba Trevisanalat izhaja iz kraja Resana med Padovo in Trevisom in je drugi največji proizvajalec mocarele v Italiji. V družbi je zaposlenih 80 delavcev. Kot zagotavljajo, so samostojno podjetje z dolgoletno tradicijo in kljub zatrjevanju nekaterih virov niso lastniško ali kako drugače povezano s Parmaletom ali kakšno drugim večjim proizvajalcem mlečnih izdelkov.


