SLO bocni levo
SLO bocni desno

Odprto pismo (GIZ) Mesne industrije Slovenije glede (ne)škodljivosti rdečega mesa

Slovenija

30.10.2015

Nedavna objava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO/IARC), o  povečani stopnji tveganja za nastanek kolorektalnega raka pri uživalcih rdečega in predelanega mesa je vznemirila tudi slovenske potrošnike. Iz Mesne industrije Slovenije(GIZ) so javnosti naslovili sporočilo, ki ga objavljamo v celoti.

 

 

"Presenečeni smo nad interpretacijami, ki so se oblikovale v zvezi s poročilom IARC/WHO (The Lancet Oncology, 26. 10. 2015), ki je na podlagi pregleda 800 študij (ki večinoma temeljijo na anketah) zaključila, da uživanje predelanega rdečega mesa zvišuje stopnjo tveganja za nastanek črevesnega raka. Ne želimo dvomiti o dobrem namenu te študije, vsekakor pa se je takoj po njeni objavi v javnosti pojavila vrsta pomislekov, ki zmanjšujejo njen pomen in opominjajo avtorje na metodološke napake in relativnost teh ugotovitev. Ker kredibilnost te množice  študij ni bila sistematično ocenjena, obstaja veliko možnosti, da se zaradi pomanjkanja trdnih dejstev, opirajo na domneve in špekulacije, oziroma skrivajo metodološke napake, ki pa lahko bistveno spremenijo zaključke.

 

Doslej še nismo zasledili nobenega dokaza, ki bi usmerjal k zaključku, da bi se stopnja tveganja kolorektalnega raka znižala, če bi količine zaužitega rdečega mesa omejili ali ga celo prenehali uživati. Nedavni rezultati večletne raziskave, ki jo je izvedla Oxfordska univerza, pa kažejo, da so vegetarijanci in mesojedci  izpostavljeni enaki stopnji tveganja za nastanek črevesnega raka (Vir: Key TJ et al. (2014) Cancer in British vegetarians). 

 

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki je soavtorica objavljenih trditev, je od leta 1971 analizirala preko 900 substanc in ugotovila, da samo ena izmed njih ni karcinogeni dejavnik.  Veliko izmed teh substanc potrošniki konzumiramo dnevno - od sadja, zelenjave, sladkorja, ustekleničene vode … celo zrak, ki ga dihamo, je lahko povzročitelj raka. To samo dokazuje, da je, če obstaja namen, mogoče dokazati marsikaj, sploh če niso navedeni robni pogoji, po katerih je takšne rezultate možno ponoviti.

 

Prav tako ni dokazov, da bi uživanje zmernih količin rdečega, svežega ali pravilno predelanega rdečega mesa, predstavljalo resno tveganje za nastanek raka, kar naj bi zmerne jedce mesa moralo navajati k spremembi prehranski navad.  Še več - zniževanje priporočenih količin rdečega mesa lahko privede do številnih zapletov - ob dejstvu, da je  rdeče meso najboljši vir železa in cinka, visoko kakovostnih beljakovin, selena in B vitaminov, ki so nujno potrebni za zdravje in dobro počutje ljudi.

 

Vsekakor je  pri sestavi jedilnikov potrebno upoštevati strokovna priporočila glede zdrave in uravnotežene prehrane, v katero ne sodi nobeno pretiravanje. Pri prehranjevanju je torej potrebno upoštevati načelo zmernosti - za vse pa velja, da je zdrav življenjski slog, torej zmerna in raznolika prehrana z dovolj fizične aktivnosti, najboljša garancija za ohranjanje zdravja."

 

 Ana Ahčin, sekretarka združenja