Ameriška revija Wine & Spirits je dve slovenski vinski kleti znova vpisala na seznam najboljših sto vinskih kleti. Movio že petič in Kabaja drugič, Kabaja pa drugič.
Portal MMC RTVSLO je poročal, da je za obe priznani vinski kleti iz Goriških Brd to znova veliko priznanje, ker revija Wine & Spirits daje prednost ameriškim in francoskim vinarjem.
Movia izvozi kar 93 odstotkov svojih vin, Aleš Kristančič pa se je v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja med prvimi vinarji pri nas poslovil od zadružnega vinarstva in postavil resen in uspešen biznis z vini.
Izvozi jih kar 93 odstotkov, v Ljubljani ima svojo vinoteko in lastne kozarce, ki jih zanje delajo v Steklarni Rogaška. Imajo široko ponudbo - od velikih vin do desertnih, od biodinamičnih (lunar) do penečega pura in celo grappe v posebnih dizajnerskih stekleničkah.
Vinsko posestvo Kabajevih z ženo Katjo Kabaj Morel vodi Francoz Jean Michel Morel. Na leto napolnijo od 60 do 70.000 steklenic. Tudi njihova vina imajo širok razpon. Izvažajo na Japonsko in v ZDA. Vsa vina najmanj eno leto zorijo v francoskih sodčkih, nato pa še več mesecev v steklenicah.