Inštitut za nutricionistiko je objavil Razpis za najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu.

Gre za nadaljevanje lani začetega projekta, namen katerega je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku, s čimer želimo prispevati k pestrejšemu izboru kakovostnih živil.
Projekt je nekomercialne narave in povsem brez stroškov za prijavitelje, sofinancira pa ga Ministrstvo za zdravje. Pobude za najbolj inovativna živila bo Inšitut NUTRIS sprejemal do 30. novembra 2015 preko svoje
spletne strani.
K sodelovanju so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji. Izbrana najbolj inovativna živila leta 2016 bodo predstavljena na javni predstavitvi v začetku leta 2016.
Proizvajalcem izbranih živil bo tudi omogočeno, da bodo informacijo o prejetem priznanju brez kakršnih koli stroškov komunicirali v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil. Prijave zbirajo do 30.11.2015.
Doc. dr. Igor Pravst je ob tem povedal: "Da bi spodbujali inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotovili pestrejši izbor kakovostnih živil, smo na Inštitutu za nutricionistiko lansko leto začeli z izborom najbolj inovativnih živil. Projekt je bil zelo uspešen in februarja smo javnosti predstavili prvih šest najbolj inovativnih živil leta 2015, v različnih skupinah živil. Tokratni razpis bo odprt do 30. novembra 2015, na razpisu izbrana najbolj inovativna živila leta 2016 pa bomo javnosti predstavili predvidoma januarja prihodnje leto."
INOVATIVNA ŽIVILA 2015