SLO bocni levo
SLO bocni desno

Kruh z ječmenovim sladom – inovacija Pekarne Težak

Slovenija

03.09.2015

Pekarna Težak je manjše, družinsko podjetje iz Zreč, ki slovensko kulinarično tradicijo nenehno povezuje in nadgrajuje s sodobnimi trendi in inovativnimi pristopi.
 
Med izdelki podjetja, pod okriljem katerega deluje pekarna s slaščičarno in hotel z butično pivovarno, izstopa zadnja inovacija – ječmenova štručka. Ideja o razvoju kruha z ječmenovim sladom je z izvirnostjo, spoštovanjem slovenske kulinarične tradicije in lokalnega okolja junija prepričala strokovno komisijo izbora Agrobiznis, naj podjetniške ideje v kmetijstvu.
 
Ob podpori Tuša so idejo razvili in jo uvrstili na prodajne police supermarketov in cash&carry-ev po Sloveniji.  Pekarna Težak iz Zreč se že dve desetletji zaveda, kako pomembno je peči ne le dobro, ampak tudi zdravo. Zato v pekarni še danes pečejo podoben kruh kot nekoč, saj ne vsebuje umetnih dodatkov.
 
Tak je tudi inovativni kruh, ki so ga razvili iz ječmenovega slada, kaljenega žita, ki nastaja pri varjenju piva. Pečejo ga iz ržene in ječmenove moke, vsebuje pa ječmenove vlaknine iz slada.
 
"Med procesom razvoja smo opravili analizo hranilnih vrednosti ječmenovega slada in ugotovili, da pripomore k zniževanju krvnega tlaka in blagodejno vpliva na presnovo," pravi lastnik pekarne, Žan Težak.  Pekarna je prav zaradi upoštevanja tradicionalnih vrednot in uvajanja novosti na področju piva, kruha, zelenih delovnih mest ter povezovanja kulinarike in turizma zasedla drugo mesto na natečaju Agrobiznis 2015, izboru, ki je namenjen spodbujanju inovativnosti in podjetništva med manjšimi ponudniki prehranskih izdelkov.  
 
"Spoštujemo slovensko, zato cenimo vse, kar je kakovostno, narejeno s srcem in predvsem naše. Tako kot večina najboljših stvari v življenju, je tudi zadnja pridobitev Tuševe pekarne plod tradicije na eni in inovacije na drugi strani. Ječmenova štručka – nova članica družine Slovenskih dobrot je tako dobra, da je že nagrajena, tako mamljiva pa zato, ker jo zaradi zagotavljanja svežine dopečemo na prodajnem mestu v naših pekarnah," je povedala Irena Rotar, vodja projekta Spoštujmo slovensko v Tušu. 
 
Uspeh na natečaju in dejstvo, da je ječmenova štručka našla pot do največjega slovenskega trgovca, s katerim tudi sicer že več let uspešno sodelujejo, je dodatna spodbuda za nadaljnje delo. V pekarni svojo ponudbo namreč že sedaj širijo s kruhom in pecivom brez umetnih dodatkov, v njihovem hotelu pa se lahko skopate tudi v posebni pivski kopeli.
 
Prenovljen supermarket v Laškem

V naslednjem tednu Tuš odpira prenovljen supermarket in drogerijo v Laškem. Več informacij o tem sledi, sicer pa bo do konca leta sledilo še nekaj odprtij. Zadnji prenovljen market je Tuš odprl na začetku julija v Celju (Nova vas).