Tuš, največji slovenski trgovec, je na Agri nastopil kot povezovalec deležnikov v domačem gospodarskem prostoru. Pomembna je bila tudi organizacija ponedeljkovega strokovnega posveta o povezovanju deležnikov v slovenski prehranski verigi.
Razstavni prostor v Hali A so namenili predstavitvam lokalnih pridelovalcev sadja in zelenjave ter dobaviteljem, ki ustvarjajo Slovenske dobrote – linijo najboljših izdelkov, v katerih so združeni plodovi slovenske narave, znanja in tradicije.
V ponedeljek so organizirali strokovni posvet o sodelovanju deležnikov v prehranski verigi, ki je eden zanimivejših poudarkov letošnje Agre. Nosil je naslov "Skupaj gradimo slovensko prihodnost".
O rešitvah in možnostih, kako krepiti povezovanje med vsemi akterji v agroživilski panogi, ki vsak po svoje prispevajo h končni dodani vrednosti lokalnih proizvodov, so spregovorili Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Gregor Štampohar, poslovni direktor Skupine Tuš, Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, in Jure Vončina, direktor Kmetijske zadruge Krka.
Premium linijo izdelkov Slovenske dobrote, ki nastaja pod rokami manjših lokalnih pridelovalcev širom Slovenije so razkazali na razstavnem prostoru Tuša, v hali A, obiskovalcem sejma predstavili pridelovalci sami.
Z izdelki, ki slovensko izročilo združujejo z najsodobnejšimi trendi, pa tudi sveže pripravljenimi jedmi iz njih, so se predstavljali naslednji dobavitelji:
- v soboto, 22. 8: Keramika Liboje, kmetija Kelenc, kmetija Schientler, čokoladnica Rustika;
- v nedeljo, 23. 8: Pekarna Težak, Mesarija Strašek, kmetija Gričnik, Domača sirarna Gorički raj;
- v ponedeljek, 24. 8: Domačija Grčin, PanOrganic, Mlinarstvo Rangus;
- v torek, 25. 8: Fine Culinar, Bio kmetija Zel, kmetija Jarc;
- v sredo, 26. 8: Mlekarna Planika, kmetija Sobočan, Sastela Ljutomer;
- v četrtek, 27. 8: Oljarna Središče ob Dravi, KZ Krka, KZ Meja Šentjur.
V Tušu več kot 70 % ponudbe predstavljajo prav izdelki lokalnih dobaviteljev, med katerimi kraljujejo Slovenske dobrote. Le-te odlikujejo tradicionalni postopki priprave in hkrati dovoljšna mera inovativnosti, ki nagovarja sodobnega potrošnika.
Da bi njihovo kakovost in pristen okus približali obiskovalcem sejma so vsak dan poskrbeli za okrepčilo s posebnimi meniji iz Slovenskih dobrot. Na razstavnem prostoru v hali A, so namreč pripravljali domače jedi s pridihom sodobnosti, kot so koruzni šmorn, tris inovativnih štrukljev, ajdova kaša itd.
Na zunanjem razstavnem prostoru, pred halo B so za kulinarično doživetje vsak dan skrbeli s Slovenskimi dobrotami v slovenski keramiki, ki so dišale iz Slovenskega lonca, največjega na svetu, iz keramične tovarne Liboje s kar 200-letno tradicijo. Posebno mesto so namenili tudi slovenski potici, ki so jo sveže pekli kar na razstavišču.
Za večjo samooskrbo in razvoj podeželja Da slovenska hrana postane prva izbira potrošnikov, je partnerstvo med vsemi členi prehranske verige ključnega pomena. Ker prav v povezovanju v Tuš-u vidijo prihodnost domačega kmetijstva, predelovalne industrije in širšega gospodarstva, v sklopu sejma organizirajo strokovni posvet z naslovom "Skupaj gradimo slovensko prihodnost". Na njem bodo v ponedeljek, 24. avgusta, ob 10. uri, v okviru sejma Agra (dvorana 5), na pobudo Tuš-a, predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, Ministrstva za gospodarstvo, Zadružne zveze Slovenije, pridelovalcev, predelovalcev in distributerjev, iskali rešitve na področju povezovanja med vsemi deležniki v agroživilski panogi. Z zasedbo predstavnikov vseh členov verige in aktualno tematiko bo to nedvomno eden zanimivejših poudarkov letošnje Agre. |