Trije bovški sirarji so prejeli najprestižnejšo oznako, ki jo za živila podeljuje EU. S posebnim certifikatom, ki zagotavlja zaščiteno geografsko poreklo, bodo bovški sir prodajali pod posebno oznako, poroča portal MMC.
Bovški sirarji se s pridobitvijo certifikata za zaščiteno označbo porekla postavili ob bok najprestižnejšim evropskim sirom.
Zaščiteno Označbo Porekla so si priborili Dominik Černuta iz Loga pod Mangartom, sirarne David Ostan in pa Škander. Poleg Bovškega sira imajo omenjen certifikat še Ekstra deviško olivno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Kraški med, Mohant in Piranska sol.
Certifikate so jim potrdili tudi na Društvu rejcev drobnice bovške (zunanji nadzor nad društvom vrši certifikacijski organ Bureau Veritas).
"Posebnost je, da je iz surovega ovčjega mleka, še večjo posebnost mu daje naša tradicionalna paša na bovškem, ki je planinska. Naš sir je geografsko prepoznaven in mislim, da ima bovški sir edinstven okus," Černuta pojasnjuje, zakaj je Bovški sir tako poseben.
Svetovalec za razvoj podeželja v Posoškem razvojnem centru, Peter Domevšček pojasnjuje, kako prepoznati pravi bovški sir: "Bovški sir ima rdeč znak, rdečo košarico, na kateri je napisano, da gre za zaščiteno označbo porekla. Po tem znaku prepoznate ta zaščiten sir." Vsi trije sirarji si od pridobljenega certifikata obetajo večjo prepoznavnost bovškega sira doma in v tujini ter seveda večjo možnost trženja.
Geografsko zaščitena živila sicer delimo na tri različne oznake:
- AOP - Zaščitena Označba Porekla (rdeče barve),
Bovški sir, Ekstra deviško olivno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Kraški med, Mohant in Piranska sol
- IGP - Zascitena Geografska Oznacba (modre barve)
Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Kranjska klobasa, Štajersko prekmursko bučno olje, Kraška panceta, Slovenski med, Prekmurska šunka
- IGP - Zajamčena Tradicionalna Posebnost
Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica