Franci in Sonja Videc z družinske kmetije Videc (Vodruž pri Šentjurju) surovo kozje mleko predelujeta v poltrde, mehke in trde starane sire, kozji jogurt, sirotko in skuto.
"Kozje mleko je lahko prebavljivo, po hranilni vrednosti pa podobno kravjemu, le da vsebuje manj holesterola in več kratkoverižnih maščobnih kislin. Brez težav ga lahko tako uživa večina ljudi, ki so občutljivi za kravje mleko," je Financam zaupal Franci Videc.
Na kmetiji imajo sto koz, ki letno skotijo okoli 200 mladičev. Ker je kmetija vključena v sonaravno rejo živali, se te prosto gibljejo v hlevu ali pa izberejo izpust v naravo. V povprečju dnevno na kmetiji namolzejo okoli 200 litrov mleka, kar na letni ravni pomeni skoraj 70 tisoč litrov. V sezoni sire delajo vsak drugi dan, sicer pa na tri dni.
Mlečne izdelke kupcem ponujajo v dveh lastnih trgovinah, na domačem dvorišču in na celjski tržnici. Pri trženju kozjih izdelkov uspešno sodelujejo s sirarskimi kmetijami z različnih koncev Slovenije, ki njihove sire prodajajo v prodajalnah in na tržnicah v Škofji Loki, Kranju, v ljubljanskem BTC-ju, v Domžalah in Mariboru. Med njihovimi najnovejšimi izdelki je tudi ročno izdelano naravno milo iz kozjega mleka.
Videc dodaja, da je velik poudarek poleg kakovostne krme živali na higieni. Da se mleko ne bi navzelo neprijetnega vonja po hlevu, koze molzejo v ločenem prostoru. Mleko nato ohladijo na štiri stopinje Celzija in ga po mlekovodu prečrpajo do deset metrov oddaljene sirarnice.
Stalne stranke jih obiščejo na dom Čeprav je njihov najbolj prodajan sir blagi poltrdi sir Tincelj, je Videc še posebej ponosen na kozji ementalski sir in kozji parmezan, ki ga delajo po naročilu in ga pustijo zoreti najmanj 12 mesecev. Poleg samostojne prodajalne na celjski tržnici, kjer so zaposlili eno osebo, jih veliko kupcev obišče na domu. "Večina naših stalnih kupcev je bila že pri nas doma, saj se radi sami prepričajo, ali tudi v resnici delaš tako, kot govoriš," je o velikem pomenu zaupanja uporabnikov prepričan Videc. |