Od 2. do 5. junija je v Gornji Radgoni potekalo 29. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem 53. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA.
Na njem je sodelovalo 24 proizvajalcev: 20 iz Slovenije, 3 Hrvaške in 1 iz Avstrije. Skupaj so prijavili 148 vzorcev: 107 iz Slovenije, 34 iz Hrvaške, 5 iz Avstrije ter 2 iz Nemčije.Njihovo kakovost je ocenila strokovna komisija pod predsedstvom prof. dr. Bogdana Perka iz Biotehniške fakultete Ljubljana, Inštituta za mlekarstvo. Člani komisije so bili ob njem še Stanka Podkrajšek, univ. dipl. ing. živ. teh., Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo, Nežka Bajt, univ. dipl. ing. živ. teh., Biotehniški center Naklo, Petra Osterman univ. dipl. ing. živ. teh., Viški vrtci iz Slovenije ter prof. dr. Samir Kalit in prof. dr. Neven Antunac iz Sveučitelišta u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo.
Prof. dr. Bogdan Perko je po končanem ocenjevanju dejal, da je organizatorju tudi letos uspelo na ocenjevanje privabiti resne proizvajalce, ki posvečajo kakovosti svojih izdelkov izredno skrb, vanjo pa tudi verjamejo in nimajo bojazni pred objektivnostjo strokovne komisije.
Rezultati sami po sebi povedo največ, saj je večina izdelkov prejela izjemno visoke ocene. Predsednik komisije je pozdravil tudi dejstvo, da na ocenjevanju nastopa vse več manjših proizvajalcev, ki se po kakovosti zlahka primerjajo z največjimi, tradicionalnimi proizvajalci. Ocenjevanje je tako spodbuda za nadaljnjo rast njihove kakovosti, s tem pa tudi za večanje lokalne potrošnje in slovenske samooskrbe z najbolj kvalitetnimi izdelki.
Tradicionalno pa so bili seveda ob malih novih proizvajalcih prisotni največji industrijski proizvajalci iz Slovenije in sosednje Hrvaške. Pri tem dr. Perka še posebej veseli, da na ocenjevanju v Gornji Radgoni veliko sodelujočih proizvajalcev, dokazuje svojo kakovost iz leta v leto.
Prisotnost na sejmu AGRA in ocenjevanju jim veliko pomeni, s čemer izražajo svoje spoštovanje do organizatorja in do objektivnosti strokovne komisije. Tak je tudi primer avstrijskega proizvajalca, ki mu je letos komisija podelila posebno priznanje za izjemno kakovost sirov. Glede samega asortimana izdelkov, ki so se predstavili na letošnjem ocenjevanju, je dr. Perko povedal, da je bilo pri fermentiranih izdelkih glede na pretekla leta opaziti več čvrstih izdelkov, ki so pokazatelj dobre tehnologije. Zato je bila tudi kakovost večine teh izdelkov odlična. Nekoliko slabše so se odrezali le desertni izdelki.
Glede novosti pa je povzel ugotovitve komisije, da so preizkušali nekaj izdelkov z zgolj oblikovnimi osvežitvami embalaže, ki pa niso pomenili tudi bistvenega premika v kakovosti. "Zato so za potrošnika še toliko bolj pomembne objektivne ocene neodvisne komisije strokovnjakov, kakršna deluje pod okriljem sejma AGRA," je zaključil.
Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila proizvajalcu Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H. za njihov odličen program sirov.
Najvišja priznanja so za svoje izdelke prejeli: Biotehniški center Naklo, Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H, , Koka d.d. Varaždin, Ljubljanske mlekarne, d.d., Mlekarna Celeia, d.o.o., Vindija d.d. Prehrambena industrija.
Prejemniki nagrad so: Bio dobrote d.o.o.,Biotehniški center Naklo, Dopolnilna dejavnost na kmetiji, Ključevšek Matej, Eko kmetija Pri Ticelnu, Ekološka kmetija Božeglav, Milivoj Božeglav Gorički raj d.o.o., Incom d.o.o., Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H., Käserei Champignon Hofmeister d.o.o., Katja Sinkovič, dopolnilna dejavnost na kmetiji, Kmetija Fingušt-Hecl, Hecl Peter, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Kmetija Na Krnicah, Janez Lapanje, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Kmetija Novak, Kmetija Ule, Irena Ule, Koka, Ljubljanske mlekarne, d.d., Mini mljekara - Veronika d.o.o., Mlekarna Celeia, d.o.o., Mlekarna Planika predelava mleka d.o.o., Pomurske mlekarne, d.d., Sirarstvo Dremelj, Alja Grum Dremelj s.p., Vindija d.d. Prehrambena industrija.