Pod okriljem 53. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je v petek, 22. maja v prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani potekalo ocenjevanje svežega mesa. Na njem se je za najvišja priznanja potegovalo 24 vzorcev mesa in predpripravljenih jedi iz presnega mesa, ki jih je na ocenjevanje prijavilo 6 podjetij iz Slovenije in Hrvaške. AGRA - ocenjevanje mesa
Slovenija
22.06.2015
Pod okriljem 53. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je v petek, 22. maja v prostorih Biotehniške fakultete v Ljubljani potekalo ocenjevanje svežega mesa. Na njem se je za najvišja priznanja potegovalo 24 vzorcev mesa in predpripravljenih jedi iz presnega mesa, ki jih je na ocenjevanje prijavilo 6 podjetij iz Slovenije in Hrvaške. Ocenila jih je komisija, ki jo je vodil predsednik prof. dr. Božidar Žlender, Biotehniška fakulteta Ljubljana, in v kateri so kot člani sodelovali prof. dr. Lea Demšar, doc. dr. Andrej Plestenjak, dr. Mateja Lušnic Polak, viš. pred. mag. Marlena Skvarča iz Biotehniške fakultete Ljubljana ter dr. Stanka Vadnjal iz Veterinarske fakultete Ljubljana.
Prvemu delu 36. Mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, ocenjevanju svežega mesa, je 10. junija v Gornji Radgoni sledilo še ocenjevanje mesnih izdelkov. Na njem je sodelovalo 21 proizvajalcev, 19 iz Slovenije ter 2 iz Hrvaške s skupaj 120 vzorci mesnin.
Prof. dr. Božidarj Žlender, predsednik komisije Mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, je po ocenjevanju svežega mesa ugotovil, da se je tako število sodelujočih podjetij kot tudi ocenjenih izdelkov v primerjavi s preteklimi tremi leti zmerno povečalo in izrazil upanje, da se bo ta trend nadaljeval.
Dejal je, da se v zadnjih treh letih nadaljuje tudi trend povečevanja deleža zlatih medalj, kar kaže na večanje števila izdelkov najboljše kakovosti. "Rezultat je odličen in vsem nagrajencem čestitamo za predstavljeno kakovost," je poudaril v imenu strokovne žirije.
Dodal je še, da je prevladovalo oblikovano začinjeno presno meso ter izrazil željo, da bo na prihodnjih ocenjevanjih več izdelkov makro-konfekcioniranega mesa, namenjenega večjim uporabnikom, več maloprodajnih kosov pakiranega mesa in drobovine ter nekaterih manj standardnih vrst mesa, kot so ovčje/jagnječje, konjsko, kunčje in divjačinsko meso ter ribe.
V zvezi z ocenjevanjem mesnih izdelkov, je ugotovil, da se je stabiliziralo tudi število vzorcev mesnin ter da so spodbudni rezultati, ki z visokim deležem nagrajenih izdelkov kažejo, da so slovenski proizvodi po kakovosti zelo konkurenčni tujim izdelkom.
Povedal je, da najdemo med standardnimi izdelki na spisku nagrajenih izdelkov najvišje kakovosti široko paleto proizvodov od perutninskih barjenih klobas, gotovih jedi in paštet, do suhih mesnin, predvsem serije klobas in salam, pa tudi suhega mesa, npr. prekmurske šunke.
Med novimi in varnimi mesninami so bili najbolj uspešni perutninski izdelki. Ugotovil pa je, da bi lahko bilo še več inovativnih zamisli pri razvijanju novih ali izpopolnjevanju standardnih proizvodov ter več izdelkov iz nekonvencionalnih vrst mesa. Opozoril je, da bi morala mesna industrija v še večji meri upoštevati sodobne prehranske zahteve po manj mastni in kalorični hrani, po bolj zdravih maščobah, po manj soli v hrani, po ekološko ali organsko pridelani hrani, po uporabi manj ali brez dodatkov v predelavi.
Zlate medalje po kategorijah so osvojili: Pivka Perutninarstvo d.d,, Mesarija Lečnik, Lečnik Alojz s.p.Čajna, Mesnine Štajerske d.o.o, Peloz d.o.o., Pivka Perutninarstvo d.d., Koka d.d., Mesarija Kragelj d.o.o.Mesarstvo Blatnik d.o.o., Kmetijska zadruga Rače z.o.o, Mesarstvo Blatnik d.o.o., Mesarstvo Oblak d.o.o.


