Ob hiši, kjer je pred časom bila konjušnica in se danes imenuje Vila Podvin, kjer iz lokalnih sestavin okoliških kmetij in malih pridelovalcev nastajajo jedi po zadnjih kulinaričnih trendih mojstra Uroša Štefelina, dogodkom ob kuhinji pa vsebino daje Marcela Klofutar, se je v soboto odvila junijska Podvinska tržnica, kot je to v navadi vsako prvo soboto v mesecu.Nagrajenci tekmovanja na Podvinski tržnici
Slovenija
08.06.2015
Ob hiši, kjer je pred časom bila konjušnica in se danes imenuje Vila Podvin, kjer iz lokalnih sestavin okoliških kmetij in malih pridelovalcev nastajajo jedi po zadnjih kulinaričnih trendih mojstra Uroša Štefelina, dogodkom ob kuhinji pa vsebino daje Marcela Klofutar, se je v soboto odvila junijska Podvinska tržnica, kot je to v navadi vsako prvo soboto v mesecu.Tokrat so jo obogatile tri skupine nagrajencev letošnjega tekmovanja Kuhnapato: skupina L'binski flosarji, OŠ Ljubno ob Savinji, skupina Rok'nrol kuhalnice, OŠ Frana Metelka Škocjan in skupina Jenkovi nageljčki, OŠ Simona Jenka Kranj. S svojimi - tekmovalnimi izdelki so navdušili obiskovalce in jim hiteli razlagati o poreklu receptov in spretnostih, ki so jih morali uporabiti za Jenkove nageljčke s kranjsko klobaso, ocvrte slive, pastirski sir s pletenico in namaze iz semen s kruhovim čipsom ali sveže pečenimi žemljicami s savinjskim želodcem.
Bivanje med lokalnimi pridelovalci in okoliškimi kmeti smo izkoristili za črpanje zanimivih poučnih informacij o pridelavi "rdeče" koruzne moke, prekajevanju rib, pridelavi sira, bučnih namazov, skrivnosti gorenjske klobase in pomake ob njej, medu in cvetnem prahu, izdelkom iz jagod, domačih sokov, glinenih izdelkov in še bi lahko naštevali.
Aktualen pristop in ob enem spodbuden namen za ohranjanje panog malih pridelovalcev in posledično zdrave hrane z znanim poreklom, je izjemen prikaz, kako učinkovito povezati lokalno hrano z našimi kuhinjami, slediti lokalnim značilnostim, letnim časom kot pogoju uporabe teh ali onih sestavin iz okolice z recepti naših prednikov ali slediti modernim zapovedim.


