Nova linija izdelkov Perutnine Ptuj Natur premium danes na policah Spara, jutri še v Mercatorju in drugje. Z novo linijo izdelkov bodo še močneje nastopili v tujini.
Švicarski trg tak način proizvodnje zahteva že s 1.januarjem 2016, EU pa do leta 2020.
Na novinarski konferenci in novinarskem obisku prenovljene farme, so ob generalnem direktorju Romanu Glaserju novosti predstavili še: direktorica PC živa proizvodnja Milena Valant Majcen, direktor PZP Andrej Tkalec, direktor razvoja in strateškega trženja v Perutnini Ptuj Slavko Ficko, direktorica PC krmila in vodja službe kakovosti in ravnanja z okoljem Brigita Vindiš Zelenko, direktor PC Mesna industrija Ptuj Franjo Čelan.
Predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj, Roman Glaser povedal, da novo vzrejo piščančjega mesa pripravljajo zato, ker tako veli evropska zakonodajo in ker hočejo biti v skrbi za kupca vedno korak pred tekmeci. "Do leta 2020 bodo morale biti na tak način organizirane vse piščančje farme znotraj skupnosti,"je povedal in dejal, da pa švicarski trg tak način proizvodnje zahteva že s 1.januarjem 2016.
"Perutnina Ptuj ima kar okoli 250 kooperantov, jih pa za zdaj le 5 izpolnjuje nove uredbe prireje piščančjega mesa na katere se bodo morali obvezat vsi. Minimalni čas reje je 30 dni, obremenitev hleva 30 kilogramov na kvadratni meter, gospodarsko poslopje mora biti razsvetljeno s točno določeno osvetlitvijo 18 luxov itd.", je dejal direktor PZP
Andrej Tkalec (na fotografiji)
in nam zaupal, da je na njihovi farmi v Križevcih prenovljenih 10 objektov, kar jih je stalo več kot 100.000 evrov..

"Do leta 2030 bo perutninsko meso vodilni protein na svetu. Mi smo tu v veliki prednosti pred ostalimi, saj pri krmi ne uporabljamo antibiotikov, hormonov, kostne moke. Za krmo uporabljamo koruzo in pšenico ter vitamine in minerale," je poudaril Glaser in postregel še z nekaterimi številnimi koristnimi podatki.
"Vpliv perutninske industrije na okolje je precej manj obremenjujoč, kot ostale mesno-predelovalne industrije, saj prihaja do najmanjšega izpusta ogljikovega dioksida, prav tako perutninarstvo na tono predelave porabi le 17.200 ton vode, medtem ko svinjereja denimo 22.500, govedoreja pa kar 78.500..."
Perutninarska zadruga Ptuj in Perutnina Ptuj d.d. sta v Borecih 9 (Križevci pri Ljutomeru) prilagodila prvo farmo za novi način vzreje, kjer je v desetih gospodarskih poslopjih skupno kar 175.000 piščancev (10 poslopij po 17.500 piščancev). "S tem, ko imajo piščanci možnost tudi gibanja na prostem, skrbimo za njihovo boljše počutje, kar je v Evropi redkost. S tem se razlikujemo od evropskih in svetovnih proizvajalcev. Izdelke bomo poslali na švicarski trg," je dejal Glaser in dodal, da opravijo 30.000-40.000 zakolov mesečno.
Ob koncu novinarske konference je Glaser za InStore povedal še to, da poleg Perutnine Ptuj tovrstno vzrejo piščancev trenutno podpirajo samo še trije proizvajalci v Evropi in sicer posamezna podjetja v Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem in da jim pri zagotavljanju usmerjenosti na delo odločitev vlade o strateškem pomenu PP (bvlada se je odločila, da se ne bo prodajala, ima pa cca. 10 odstotkov lastniškega deleža).
"Kar je dobro za najbolj razviti trg in potrošniško osveščenost v Švici, je zagotovo dobro tudi za vse druge ciljne trge. Zato smo pogumno stopili v projekt in izpopolnitev posameznih tehnoloških postopkov, začenši z adaptacijo vzrejnih farm pri kooperantih v naravnem okolju. Brojlerjem smo dali priložnost poudarjenega sonaravnega bivanja z večjimi površinami za gibanje na prostem. To je izhodišče za velik napredek tako na področju vsestranske prehranske kakovosti Perutnininih živil, kakor tudi na področju dobrobiti živali, ekologije in okoljske politike sploh," zaključuje Glaser.