Skupina tekmovalcev projekta Kuhna pa to (Dominik Moro, Brina in Nina Samardžija, Beni in Sara Kohl) z mentorico Keli Jerman, iz OŠ Danile Kumar, mednarodnega oddelka, je v tednu od 5. do 9.maja v ZDA predstavljala tradicionalne ljubljanske jedi...Projekt Kuhna pa to z Okusi Ljubljane predstavili v ZDA
Slovenija
14.05.2015
Skupina tekmovalcev projekta Kuhna pa to (Dominik Moro, Brina in Nina Samardžija, Beni in Sara Kohl) z mentorico Keli Jerman, iz OŠ Danile Kumar, mednarodnega oddelka, je v tednu od 5. do 9.maja v ZDA predstavljala tradicionalne ljubljanske jedi...Projekt obujanja slovenske prehranske kulturne dediščine z blagovno znamko Kuhna pa to, katerega osrednji del so tekmovanja v pripravi avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, so uspešno predstavili v ZDA. V ZDA so predstavljali jedi iz gastronomske strategije, ki jo je zasnoval prof. dr. Janez Bogataj, pod naslovom Okusi Ljubljane, združene v knjigo: Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele.
Sodelovali so na Simpoziju o diplomaciji v kulinariki z naslovom "Peace kitchen" - Make food not War" na Univerzi New York in v Washingtonu na razpravi o tem, kako vlade, korporacije, organizacije in posamezniki delujejo na področju povezovanja kultur na podlagi hrane.
Svoja mnenja in poglede na omenjene teme so prispevali in predstavili še številni znani in uspešni ameriški gostinci, a slovenski predstavniki so bili v ospredju. Vrsta pred ambasado in takoj za tem pred slovensko mizo, je bila namreč skoraj nepregledna. Američane je zanimalo vse, kako je pripravljen goveji jezik, zakaj je v palačinkah pehtran, podajanje receptov, brskanje po katalogih - Okusih Ljubljane in čakanje na kuhane jabolčne žlinkrofe, ki so pošli skoraj takoj, ko so se znašli na pladnju...


