
Tuš krepi ponudbo brezglutenskih izdelkov
Slovenija
07.05.2015
Tuš in Mlinarstvo Rangus sta razvila 5 brezglutenskih žit slovenskega porekla. S prihodnjim tednom bodo naprodaj samo v Tušu, pod njihovo trgovsko znamko Slovenske dobrote.

. Ajdova, prosena in koruzna moka ter ajdova in prosena kaša so prva iz linije brezglutenskih žit, ki so v celoti nastala v Sloveniji. Med njimi je najbolj inovativna instantna ajdova moka, iz katere v treh minutah pridobimo žgance. Brezglutenska žita sta skupaj razvila Tuš in Mlinarstvo Rangus.
Predstavili so jih na 12. simpoziju mlinarstva in pekarstva v Portorožu. Na Tuševe police pridejo brezglutenske moke in kaše ta teden, in sicer pod trgovsko znamko slovenske dobrote, poroča spletna stran Agrobiznis. "Upamo, da bodo kupci cenili to, da gre za kaše in moke iz žit, ki so jih posejali in poželi slovenski kmetje, domač mlin pa jih sproti melje. Tako na trgovske police pridejo še sveže in s polno hranilno vrednostjo, medtem ko so uvožena brezglutenska živila dolgo na poti," pravi Irena Rotar, ki v Tušu vodi projekt Spoštujmo slovensko.
V tem projektu z manjšimi pridelovalci in predelovalci razvijajo slovenska živila po tradicionalnih postopkih in podprta z inovativnimi znanji. Med ključnimi kupci za slovenska brezglutenska živila Rotarjeva vidi bolnike s celiakijo, preobčutljive na gluten in druge, ki imajo zdrav življenjski slog. "Slovenska brezglutenska žita so primerna tudi za bolnišnice in druge ustanove, ki kuhajo zdravo hrano," dodaja. Veseli jo, da brezglutenska žita dajejo na trg v maju, mesecu celiakije in jih bodo predstavili tudi bolnikom s to boleznijo. Pri promociji sodelujejo tudi s srednjo šolo za gostinstvo in turizem iz Maribora.
"Brezglutensko moko in kaše delamo v posebnem novem mlinu, ki smo ga kupili brez subvencij in stoji v drugem prostoru kot proizvodnja pšenice in drugih žit z glutenom. Prve posevke ajda, prosa in koruze so dolenjski kmetje, ki so naši kooperanti, že posejali. Pred tednom dni je stekla proizvodnja brezglutenskih žit, zdaj pa jih morajo kupci še spoznati," poudarja Anton Rangus, direktor Mlinarstva Rangus. Lani so prihodke povečali za petino, na okoli pol milijona evrov, enako ali še večjo rast pa pričakujejo letos.
Slovenija


