SLO bocni levo
SLO bocni desno

Odprta kuhna v Celju prestavljena

Slovenija

22.05.2015

Priljubljena prehranska tržnica Odprta kuhna, ki letos že tretje leto obiskovalcem Pogačarjevega trga v Ljubljani vsak sončni petek ponuja edinstveno priložnost preizkušanja tradicionalne slovenske in mednarodno raznolike kulinarike, svojo "kuhno" odpira tudi v središču Celja.
 
Priljubljena prehranska tržnica Odprta kuhna, ki v letošnji sezoni svoja vrata odpira tudi v Celju, je zaradi napovedanega slabega vremena s sobote, 23. maja, prestavljena na naslednjo soboto. Prva Odprta kuhna v Celju bo torej v soboto, 30. maja 2015, med 10. in 20. uro na Mestni tržnici, na njej pa se bodo predstavili tako lokalni ponudniki kot tudi restavracije s celotne Slovenije. Odprta kuhna bo v Celju gostovala vsako drugo soboto.  
 
Odprta kuhna je v treh letih gostovanja na Pogačarjevem trgu v Ljubljani postala sinonim petkovih druženj, začinjenih z okušanjem raznolike kulinarike, tako tradicionalno slovenske kot mednarodne kuhinje z vseh koncev sveta. Zaradi velikega zanimanja za projekt v drugih mestih se z letošnjim letom projekt Odprta kuhna širi tudi v druge slovenske kraje.
 
"Izredno veseli smo vabila, ki smo ga prejeli iz Celja, da lahko naš projekt Odprta kuhna pripeljemo tudi v središče knežjega mesta. Veseli me, da se nam bodo v Celju pridružili priznani lokalni ponudniki in ponudniki, ki so z nami ob petkih na Pogačarjevem trgu. Skupaj bomo tako obiskovalcem predstavili širok nabor kulinarike in upamo, da bomo s tem popestrili sobotno dogajanje v Celju," je ob tem povedal Lior Kochavy, direktor projekta Odprta kuhna.
 
Nagrajena inovativnost

Projekt Odprta kuhna je v lanskem letu prejel dve pomembni nagradi, nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Adria, in nagrado Sejalec za inovativne dosežke v turizmu.Nagrado Gospodarskega razstavišča Jakob za odličnost in kakovost v turizmu vsako leto izbere mednarodna komisija. Skladno z zapisanimi merili izbere najboljšega ponudnika, ki prispeva pomemben del v mozaik inovativnih turističnih prizadevanj regije Alpe–Jadran. V svoji obrazložitvi je komisija zapisala, da "projekt  ''Odprta kuhna'' predstavlja izredno inovativen in originalen način ponudbe v okviru ulične prehrane. Presegel je vsa pričakovanja, tako glede obiska kot tudi pestrosti ter kakovosti. Naslednja pomembna sestavina ''Odprte kuhne'' je njena odprtost tudi z vsebino, ki je kulinarično multikulturna, saj se ob jedeh 24 gastronomskih regij Slovenije predstavljajo in ponujajo jedi tudi drugih kulturnih okolij."

Slovenska turistična organizacija z nagrado sejalec  vse od leta 2004 na nacionalni ravni nagrajuje najbolj inovativne turistične produkte in ponudnike turističnih storitev. V svojo obrazložitev so zapisali, da "projekt je Odprta kuhna Pogačarjev trg sredi Ljubljane preobrazil v priljubljeni prostor za petkovo druženje. To je postal čas, ko se domačini in turisti pomešajo med številnimi stojnicami s kakovostno ponudbo jedi gastronomskih regij Slovenije v družbi mednarodnih kulinaričnih specialitet, nad katerimi bdi skrbna roka organizatorja, podjetja Olam. Odprta kuhna kot turistični produkt je v dobrem letu dni presegla vsa pričakovanja ter Ljubljano in z njo Slovenijo postavila na turistični zemljevid sveta.”