Odprta kuhna je v treh letih gostovanja na Pogačarjevem trgu v Ljubljani postala sinonim petkovih druženj, začinjenih z okušanjem raznolike kulinarike, tako tradicionalno slovenske kot mednarodne kuhinje z vseh koncev sveta. Zaradi velikega zanimanja za projekt v drugih mestih se z letošnjim letom projekt Odprta kuhna širi tudi v druge slovenske kraje.| Nagrajena inovativnost Projekt Odprta kuhna je v lanskem letu prejel dve pomembni nagradi, nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Adria, in nagrado Sejalec za inovativne dosežke v turizmu.Nagrado Gospodarskega razstavišča Jakob za odličnost in kakovost v turizmu vsako leto izbere mednarodna komisija. Skladno z zapisanimi merili izbere najboljšega ponudnika, ki prispeva pomemben del v mozaik inovativnih turističnih prizadevanj regije Alpe–Jadran. V svoji obrazložitvi je komisija zapisala, da "projekt ''Odprta kuhna'' predstavlja izredno inovativen in originalen način ponudbe v okviru ulične prehrane. Presegel je vsa pričakovanja, tako glede obiska kot tudi pestrosti ter kakovosti. Naslednja pomembna sestavina ''Odprte kuhne'' je njena odprtost tudi z vsebino, ki je kulinarično multikulturna, saj se ob jedeh 24 gastronomskih regij Slovenije predstavljajo in ponujajo jedi tudi drugih kulturnih okolij." Slovenska turistična organizacija z nagrado sejalec vse od leta 2004 na nacionalni ravni nagrajuje najbolj inovativne turistične produkte in ponudnike turističnih storitev. V svojo obrazložitev so zapisali, da "projekt je Odprta kuhna Pogačarjev trg sredi Ljubljane preobrazil v priljubljeni prostor za petkovo druženje. To je postal čas, ko se domačini in turisti pomešajo med številnimi stojnicami s kakovostno ponudbo jedi gastronomskih regij Slovenije v družbi mednarodnih kulinaričnih specialitet, nad katerimi bdi skrbna roka organizatorja, podjetja Olam. Odprta kuhna kot turistični produkt je v dobrem letu dni presegla vsa pričakovanja ter Ljubljano in z njo Slovenijo postavila na turistični zemljevid sveta.” |


