Letos Gorenjkina čokolada šteje že 93 let, za slovenski trg in prostor pa ima nedvomno velik pomen.
Gorenjka je namreč prepoznavna blagovna znamka čokolad z največjim tržnim deležem pri roladah na slovenskem trgu, poleg tega pa se lahko pohvali z vodilno pozicijo pri temnih in riževih čokoladah in z drugim mestom pri mlečnih čokoladah.
Skupno na slovenskem trgu dosega Gorenjka 25% tržni delež na področju rolad in 11 % tržni delež na področju čokolad. Na letni ravni izdelajo 1600 ton čokolade ter 600 ton rolad. Gorenjka je edina prava slovenska čokolada, saj je celoten postopek proizvodnje čokolade, vključno z najpomembnejšo fazo – izdelavo čokoladne mase po lastni recepturi – poteka v tovarni v Lescah.
Gorenjka, ki je pod okriljem Skupine Žito pomemben del stebra konditorstvo, predstavlja 10 % vrednost celotne prodaje Skupine Žito, pri čemer 15% prodaje ustvarijo na tujih trgih. Glavni izvozni trgi Gorenjke so Madžarska, Nemčija, Makedonija, Norveška, Kanada.
Na Gorenjkine embalaže se je po več desetletjih ob 90. obletnici in vizualni prenovi čokolad Gorenjka vrnila tudi legendarna punčka v narodni noši. Ta je že od nekdaj prepoznavni znak kakovostne čokolade iz osrčja Gorenjske. Gorenjkin pozicijski slogan "polna vsega dobrega" pa nosi dvojno sporočilo.
Temelji na Gorenjkinem bistvu in njeni ključni vrednoti, ki ji sledi že od samega nastanka – na kakovosti njenih izdelkov. Gorenjka je dobra čokolada, narejena iz kakovostnih, skrbno izbranih sestavin in na osnovi dolgoletnih izkušenj v razvoju in tehnologiji čokoladnih izdelkov.
Partnerstvo Gorenjke pri Festivalu čokolade Gorenjka je tudi tokrat eden največjih pokroviteljev Festivala čokolade, ki se letos odvija že četrto leto zapovrstjo. Festival poteka v središču Radovljice med 17. in 19. aprilom 2015.
Letos bo Gorenjka med obiskovalce razdelila največjo čokolado v Sloveniji, in sicer kar 93-kilogramsko pravo slovensko mlečno čokolado z obilico slastnih lešnikov. Ta čokolada velja za največjo atrakcijo tega festivala in je vsako leto težja, saj njeni kilogrami ponazarjajo obletnico ustanovitve Gorenjke
Opis procesa izdelave .Letos bo v času Festivala čokolade z največjo izbiro Gorenjkinih čokolad tudi ves čas za čokomane odprta Gorenjkina prodajalna Hlebček v Lescah. Dimenzija Gorenjke velikanke znašajo 2,5 m x 1 m, njena debelina pa je 4 cm. Vsebuje 30 kg lešnikov ter 63 kg mlečne čokolade s 30 % deležem kakava. Gorenjko velikanko se vlije v za to priložnost posebej izdelan model za čokolado, lešnike pa se ročno razporedi po celotni površini. Čokoladna masa mora biti stemperirana, kar pomeni, da se ogreva in hladi na nivoju tališča kakavovega masla. Nato se čokoladna masa vliva v ogrevan model s toplo vodo na približno 30° C. Po končanem delu se čokolado odpelje v hladilnico, kjer se ohlaja 16 ur. Ko se ohlajeno čokolado izlušči iz modela, sledi postopek natančne dekoracija. Za slednjo poskrbijo izkušene Gorenjkine slaščičarke. Celoten postopek izdelave velikanke tako traja približno 24 ur. |