SLO bocni levo
SLO bocni desno

Uvod projekta "Kuhna pa to" v Laškem

Slovenija

04.03.2015

Včeraj je v Laškem potekal uvodni dogodek v okviru projekta "Kuhna pa to". Gre za tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih / regionalnih posebnosti, ki se bo že 4. leto odvijalo na ravni slovenskih osnovnih šol.
 
Dogodek, ki se je odvijal na gradu Tabor Laško, je bil uvod v prvo letošnje šolsko regionalno kuharsko tekmovanje (regionalnih tekmovanj bo skupaj 11).

Projekt Kuhna pa to vodi Društvo Vesela kuhinja, organizatorka tekmovanj je Anka Peljhan. Letošnja tema: avtohtono, žita, mlečno. Dogodka so se udeležili še evropski poslanec Franc Bogovič, Janez Bratovž, priznani slovenski kuhar in mentor projekta, Branko Podmenik, mentor skupine, ki je v treh letih dosegla največ točk, ter Marko Pavčnik, kuhar na gradu Tabor oz. gostitelj včerajšnjega tekmovanja.

Po besedah organizatorke Peljhanove se je na letošnje tekmovanje prijavilo rekordno številko skupin (96), kar izkazuje izjemno zanimanje osnovnošolcev in njihovih mentorjev za ohranjanje posebnosti kulinarične razpoznavnosti Slovenije – udeleženci projekta morajo namreč kuhati z izključno slovenskimi sestavinami.

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša je v uvodnem nagovoru izpostavila eno osnovnih poslanstev Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je ohranjanje slovenskih kmetij, še posebej tistih, na katerih se težko kmetuje.
 
Poudarila je pomen pridelave zdrave hrane, našega ohranjenega in čistega okolja, ki je predpogoj zanjo, izpostavila je pomen kratkih verig – kajti hrana, ki ima za sabo malo prevoženih kilometrov je domača, zagotovo bolj sveža in okoljsko bolj sprejemljiva. S podpiranjem kratkih verig nenazadnje zagotavljamo oz. ohranjamo tudi delovna mesta na kmetijah.
 
Državna sekretarka je poudarila tudi, da je projekt "Kuhna pa to" eden uspešnejših projektov, ki jih podpira ministrstvo za kmetijstvo, da s svojo pozitivno naravnanostjo in spoštovanjem starih slovenskih receptov zagotovo širi prav posebno energijo. Vse udeležence je pozvala, naj v kuhanju starih slovenskih jedi z lokalnimi produkti predvsem uživajo – tako zdaj, v mladosti, kot tudi skozi vse življenje!
 
Jutri v Markišavcih
Jutri, 5.3.2015 sledi že drugo tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti na ravni osnovnih šol, tokrat Pomurja, pri Kodili v Markišavcih blizu Murske Sobote. Kuhati pričnemo ob 10. uri. Obeta se nam kulinarična dogodivščina osnovnošolcev iz Bogojine, Juršincev, Sv. Jurija pri Rogašovcih, Križevcev, Velike Nedelje, Kuzme in Središča ob Dravi. Vabljeni na ogled in degustacijo jedi naših prednikov!