SLO bocni levo
SLO bocni desno

90. tradicionalna Slanikova pojedina

Slovenija

18.02.2015

Danes je od 11. do 16.30 ure v Grand hotelu Union potekala že 90. tradicionalna Slanikova pojedina.Več kot 100 obiskovalcem je bilo predstavljenih 60 jedi, potekalo je tudi tekmovanje kuharjev iz Črne gore, Hrvaške in Slovenije.
 
Že 90 let kuharski mojstri v Grand hotelu Union pripravljajo razstavo in pokušino postnih dobrot, vedno na pepelnično sredo, dan po pustnem torku.

Pepelnica ali pepelnična sreda namreč za pripravo na največji krščanski praznik, tj. veliko noč, narekuje štiridesetdnevni post. V preteklosti so strogost in resnost tega dneva nekako obšle mestne gostilne s pripravo tako imenovanih slanikovih pojedin.
 
Slanikove jedi so na pepelnico pripravljali tudi nekateri hoteli. Leta 1908, tri leta kasneje kot je bil zgrajen Grand hotel Union (takrat najmodernejši hotel južno od Dunaja), se je pričela zgodba tradicionalnih Slanikovih pojedin. Šteti so jih pričeli leta 1925, ko so slanikovo pojedino prvič dopolnili s kulinarično razstavo.

Ob razstavi morskih in sladkovodnih dobrot poteka kulinarično tekmovanje odličnih kuharjev in slaščičarjev iz celotne Slovenije in okoliških držav. Le-ti vsako leto znova navdušujejo z domiselno, izvirno in vrhunsko kulinariko.