SLO bocni levo
SLO bocni desno

Pekarni Grosuplje 14 odličij za kakovost kruha in pekovskega peciva

Slovenija

13.02.2015

Pekarna Grosuplje je prejela 14 zlatih odličij po izboru Sekcije za pekarstvo v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki je že petnajstič podelila zlata priznanja za odlično kakovost pekovskih izdelkov. Pirin kruh Pekarne Grosuplje pa je včeraj prejel priznanje Inštituta za nutricionistiko, ki je podelil priznanja za najbolj inovativna domača živila.
 
Na izboru izdelkov odlične kakovosti kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva ter testenin, ki ga vsako leto priredi Sekcija za pekarstvo v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, je Pekarna Grosuplje sodelovala že dvanajsto leto in letos prejela 14 odličij, tokrat tudi za tri vrste pekovskega peciva. Nagrajeni so Malnar, Krjavelj, Sosed, Korošec, Matevž, polnozrnati kruh z lanom, pirin polnozrnati kruh, domači koruzni in domači ajdov kruh, ovseni hlebček in pisana korenina, ki so brez dodanih aditivov, pripravljeni po tradicionalnih postopkih in iz sestavin vrhunske kakovosti.
 
Nagrajeno pekovsko pecivo pa je črna žemlja, črna kajzerica z lanom in sončna pletena štručka.Na Inštitutu za nutricionistiko pa so letos prvič preverili najbolj inovativna nova živila, proizvedena v Sloveniji. Gre za nov, povsem nekomercialen projekt inštituta, katerega osnovni namen je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo, večjo prijaznost potrošniku in večjo konkurenčnost.
 
V vsaki kategoriji je priznanje prejel le en izdelek. V kategoriji nepakiranih pekovskih izdelkov je bil kot najbolj inovativen izdelek ocenjen pirin kruh Pekarne Grosuplje. Miran Hribar, direktor sektorja interna proizvodnja v družbi Mercator, je ob prejemu priznanj poudaril: "To, da nam tako pekovska kot nutricionistična stroka priznavata odličnost, je za nas velika motivacija za prihodnje delo, saj le visoka kakovost zagotavlja tudi zaupanje kupcev. Priznanja so potrditev stalnih prizadevanj Pekarne Grosuplje, ki združuje posluh za ohranjanje tradicije z razvojem sodobnih krušnih in pekovskih izdelkov. Naša pekarna je moderna in uporablja sodobno tehnologijo, a večino kruha pripravimo ročno, poleg tega pa spečemo največja kruha brez dodanih aditivov."  
 
Pekarna Grosuplje je pred leti prejela tudi priznanje "Maison de Qualite", eno od priznanj, ki jih Red sv. Fortunata podeljuje organizacijam za vrhunske dosežke na področju izboljšanja kakovosti življenja, kar vključuje tudi prizadevanja in rezultate na področju izboljšanja kulture hrane. Številna priznanja samo potrjujejo, da so skrivnost odličnih mojstrov pekov iz Pekarne Grosuplje predvsem ljubezen do pekarstva, pa tudi tradicionalni, dolgotrajni postopki priprave testa in dodajanje naravnega kislega testa.
 
Posebej so v Pekarni Grosuplje ponosni tudi na svoje sezonske kruhe, ki poustvarjajo slovensko tradicionalno krušno dediščino: Božičnik, Martinc, Presnec, Prešernov kruh in Brinc, nad katerimi so kupci navdušeni.  Pekarna Grosuplje, katere začetki segajo v leto 1951, zdaj uporablja za svoj kruh samo moko iz slovenske pšenice,  seveda v različnih deležih glede na vsebnost pšenice v različnih vrstah kruha.
 
Je največja pekarna na „enem mestu" in druga največja pekarna po količini spečenega kruha v Sloveniji. Letno spečejo približno 14 tisoč ton kruha in pekovskega peciva. Več kot 60% kruha, ki ga spečejo, je brez dodanih aditivov. Letno naredijo približno 20 novih izdelkov,  sodobna tehnologija pa jim omogoča, da se kruhu resnično posvetijo, saj večino kruha obdelajo ročno, kar je posebnost.