Ptujski lük, avtohtona sorta čebule, ki je danes še vedno premalo cenjena in prepoznavna, a jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let. Ptujski lük je staro ime za čebulo, ki je posebnega izgleda in okusa, zato je leta 2011 pridobil oznako zaščitene geografske označbe. V Dornavi Lükarski praznik
Slovenija
19.08.2019
Na prireditvenem prostoru ob Večnamenskem centru v Dornavi je bil včeraj 26. Lükarski praznik, s katerim se ohranja tradicija pridelave čebule na tem območju.
Ptujski lük, avtohtona sorta čebule, ki je danes še vedno premalo cenjena in prepoznavna, a jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let. Ptujski lük je staro ime za čebulo, ki je posebnega izgleda in okusa, zato je leta 2011 pridobil oznako zaščitene geografske označbe. Območje pridelovanja ptujske čebule je zgodovinsko pogojeno in obsega ravninski del ptujskega polja, ki se razteza med reko Dravo, reko Pesnico, mestoma Ptuj in Ormož ter obronki Slovenskih goric.
Na dogodku je bilo po navedbah organizatorjev mogoče izvedeti vse o lüku, ki je vrsta ptujskega lüka oziroma slovenske avtohtone sorte čebule, ki jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let.
Na dornavskem polju je bilo nekoč veliko pridelovalcev lüka, po katerem so prebivalci dobili ime Lükari. Kot je za STA pojasnila predsednica turistično etnografskega društva Lükari Maja Bezjak, so najprej odprli etnografsko in kulinarično razstavo, sledil je etnografski prikaz različnih del, od priprav do trženja lüka. Lük in jedi iz njega je bilo mogoče tudi kupiti.
Dogodek je imel tudi tekmovalni pridih. Nagradili so namreč tri obiskovalce, ki so s seboj prinesli najdebelejši rdeči lük.


