

Navzoče sta nagovorila še ljubljanski župan Zoran Janković in mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.
Zoran Janković je poudaril priljubljenost Ljubljane kot turistične destinacije in napovedal za leto 2015 rekordnih milijon dvesto tisoč nočitev v prestolnici. Posebej je izpostavil dve imeni, zaslužni za prepoznavnost Ljubljane, in sicer dolgoletno direktorico Turizma Ljubljana, Barbaro Vajda, ter podžupanjo Tjašo Ficko tudi v zvezi s pridobitvijo naziva Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016.
Mag. Iztok Bricl je predstavil vsebinske poudarke letošnjega sejma, ki v ospredje postavlja aktivni turizem in v spremljevalnem programu z raznoliko in bogato ponudbo za različne ciljne skupine ponuja več kot 50 različnih dogodkov. Sejemsko dogajanje s predstavitvami 130 turističnih ponudnikov iz 12 držav "… je več kot priložnost, da vsa stanovska, strokovna in druga prizadevanja, ki jih že zdaj spodbujamo na sejmu, s številnimi srečanji, okroglimi mizami in posveti, dobijo ustrezen pomen prav na sejmu Alpe-Adria. Naj se prav tu ustvarja platforma za odmevne unikatne zgodbe, ki s trajnostnimi in inovativnimi vsebinami ustvarjajo prepoznavne blagovne znamke." Gospodarsko razstavišče, pripravljeno na nove izzive za večjo prepoznavnost slovenskega turizma, široko odpira vrata turizmu v Sloveniji in regiji, je še dodal.
Podelili nagrado Jakob Nagrado Gospodarskega razstavišča za kakovost in odličnost v turizmu Jakob, je podelil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Vlade RS. Tema letošnjega natečaja so sodobne interpretacije kulturne dediščine lokalnih in regionalnih jedi. Strokovna komisija pod vodstvom profesorja doktorja Janeza Bogataja s članoma Jožkom Sirkom in Janezom Bratovžem je nagrado Jakob 2015 dodelila ekonomski in turistični šoli iz Daruvarja na Hrvaškem za Sladke spominke – inovativno ponudbo medenjakov in čokolad s simboli mesta. Komisija je v obrazložitvi zapisala: "Komisija pozdravlja sodelovanje šole s tehnično šolo, kjer so pripravili orodja za izdelavo piškotov in čokolad. Zlasti pozitivno pri tem projektu je vključitev mladih v načrtovanje konkretnih izdelkov in njihova prisotnost na turističnem trgu. Komisija je prejela 18 predlogov, 14 iz Slovenije in 4 iz Hrvaške. Izmed vseh prispelih ponudb želimo še posebej pohvaliti Culo dobrot iz Blagajeve dežele, Večerjo na zajli in Učno igralnico pekarna Mišmaš." |


