

"Sadje in zelenjava sta odlična vira prehranske vlaknine, vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih snovi, zaradi česar predstavljata nepogrešljiv sestavni del pestre in uravnotežene prehrane, vendar ju Slovenci zaužijemo bistveno premalo," je dejal potem ko je med razstavljenim sadjem in zelenjavo kot "zmagovalca" v količini vitamina C izpostavil zeleno papriko, a tudi poudaril, da je potrebno dnevno konzumirati (vsaj) pet različnih vrst sadja in zelenjave.
| Moški sadje in zelenjavo uživajo manj pogosto kot ženske Oktobra 2014 je Inštitut za nutricionistiko na reprezentativnem vzorcu (1000) odraslih izvedel raziskavo, v okviru katere soo preverjali pogostost uživanja sadja in zelenjave. V raziskavo so bili vključeni odrasli prebivalci Slovenije starosti med 18 in 60 let. Struktura vzorca je bila reprezentativna glede na starost in spol. Rezultati raziskave so pokazali, da le polovica anketirancev uživa sadje ali zelenjavo vsaj enkrat dnevno. Medtem ko je bil delež žensk, ki sadje uživajo vsaj enkrat dnevno 63%, je bil ta delež pri moških le 45%. Zaznali smo tudi pomembne razlike med skupinami glede na starost in izobrazbo, pri čemer je očiten trend nekoliko večje pogostosti uživanja sadja in zelenjave pri bolj izobraženih in starejših. Dodati velja, da so podatki o uživanju svežega sadja in zelenjave še nekoliko slabši, še posebej pri uživanju sveže zelenjave je značilen padajoč trend uživanja že vse od leta 2001. Zadnja raziskava, izvedena leta 2012 v okviru programa CINDI Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja leta 2012 je pokazala, da dnevno sveže sadje uživa 53%, svežo zelenjavo pa le 39% populacije. Tudi FB spletna stran gostiteljev z Inštituta za nutricionistiko zna biti zelo koristna, spodaj je povezava. |


