SLO bocni levo
SLO bocni desno

Dnevno (vsaj) pet različnih vrst sadja in zelenjave

Slovenija

09.01.2015

Inštitut za nutricionistko je skupaj z Mercatorjem pripravil javno predstavitev za medije, kjer so "izdali", koliko vitaminov sploh vsebujeta sadje in zelenjava ter kako pogosto Slovenci uživamo sadje in zelenjavo.
 
"Uživanje sadja in zelenjave je potrebno bistveno povečati. Dnevno zaužijmo vsaj pet različnih vrst sadja in zelenjave, še posebej slednje...", je v laboratoriju ob predstavitvi na Inštitutu za nutricionistiko predstavnikom medijev razlagal dr. Igor Pravst (na fotografiji), ki je povedal več o izsledkih novih raziskav, in pojasnil, zakaj je tako pomembno kombinirati sadje in zelenjavo različnih barv in kako v praksi s prehrano zadostiti dnevnim potrebam po vitaminih mineralih.

"Sadje in zelenjava sta odlična vira prehranske vlaknine, vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih snovi, zaradi česar predstavljata nepogrešljiv sestavni del pestre in uravnotežene prehrane, vendar ju Slovenci zaužijemo bistveno premalo," je dejal potem ko je med razstavljenim sadjem in zelenjavo kot "zmagovalca" v količini vitamina C izpostavil zeleno papriko, a tudi poudaril, da je potrebno dnevno konzumirati (vsaj) pet različnih vrst sadja in zelenjave.
 
V zadnjih desetih letih je opazen značilen trend upadanja uživanja, še posebej zelenjave.
 
Po priporočilih bi bilo potrebno dnevno zaužiti vsaj 400 g sadja in zelenjave, od tega tri obroke zelenjave in dva obroka sadja. Pri tem je pomembna tudi pestrost, zato priporočamo vsakodnevno zaužitje več različnih vrst sadja in zelenjave. Za enostavnejšo promocijo teh priporočil se je v Evropi že pred leti začela "iniciativa 5 na dan".
 
Številne raziskave so namreč pokazale, da je uživanje večjih količin sadja in zelenjave varovalni dejavnik pred kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, predvsem boleznimi srca in ožilja, diabetesom tipa 2 in nekaterimi vrstami raka.

Moški  sadje in zelenjavo uživajo manj pogosto kot ženske
 
Oktobra 2014 je Inštitut za nutricionistiko na reprezentativnem vzorcu (1000) odraslih izvedel raziskavo, v okviru katere soo preverjali pogostost uživanja sadja in zelenjave. V raziskavo so bili vključeni odrasli prebivalci Slovenije starosti med 18 in 60 let. Struktura vzorca je bila reprezentativna glede na starost in spol. Rezultati raziskave so pokazali, da le polovica anketirancev uživa sadje ali zelenjavo vsaj enkrat dnevno.
 
Medtem ko je bil delež žensk, ki sadje uživajo vsaj enkrat dnevno 63%, je bil ta delež pri moških le 45%. Zaznali smo tudi pomembne razlike med skupinami glede na starost in izobrazbo, pri čemer je očiten trend nekoliko večje pogostosti uživanja sadja in zelenjave pri bolj izobraženih in starejših.
 
Dodati velja, da so podatki o uživanju svežega sadja in zelenjave še nekoliko slabši, še posebej pri uživanju sveže zelenjave je značilen padajoč trend uživanja že vse od leta 2001. Zadnja raziskava, izvedena leta 2012 v okviru programa CINDI Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja leta 2012 je pokazala, da dnevno sveže sadje uživa 53%, svežo zelenjavo pa le 39% populacije.
Tudi FB spletna stran gostiteljev z Inštituta za nutricionistiko zna biti zelo koristna, spodaj je povezava.