SLO bocni levo
SLO bocni desno

Za inovativna živila kandidirajo predvsem žitni in mlečni izdelki

Slovenija

25.12.2014

Na razpis Inštituta za nutricionistiko (NUTRIS) za najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in katerih prodaja se je začela v zadnjem letu, je prišlo 52 predlogov, od tega približno polovica s strani proizvajalcev in polovica s strani potrošnikov. 
 
Izstopajo predvsem žitni in mlečni izdelki, so za STA pojasnili na inštitutu za nutricionistiko, ki je sicer prejel predloge v številnih drugih skupinah, npr. sokovi, pijače, pa tudi prehranska dopolnila.
 
Inštitut želi s projektom izbora najbolj inovativnih živil spodbujati ustvarjalnost proizvajalcev, da bi imela živila boljšo sestavo, potrošniki pa večji izbor kakovostnih živil.
 
Pri izboru bodo upoštevali najrazličnejše vidike inovativnosti, med drugim posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave, koristi za zdravje in prijaznost potrošniku ter posebnosti pri proizvodnji, pakiranju in označevanju živil.
 
"Trenutno se za posamezne izdelke preverja status, da ugotovimo, ali ustrezajo razpisnim kriterijem, in zberemo podatke o sestavi obravnavanih živil. V začetku januarja se bo sestala posebna ocenjevalna skupina, ki bo med obravnavanimi živili izbrala tista najboljša," so še navedli na inštitutu, kjer pričakujejo, da bodo rezultate javnosti predstavili najkasneje v februarju.