SLO bocni levo
SLO bocni desno

Nekatere označbe alergenov v živilih so pomanjkljive

Slovenija

21.12.2014

Nepravilno označevanje alergenov lahko ogrozi zdravje potrošnikov z alergijami, opozarja inštitut za nutricistiko.
 
Potem, ko je bila pretekli teden uveljavljena evropska uredba o zagotavljanju informacij na živilih potrošnikom, ki predpisuje tudi označevanje alergenov na nepredpakiranih živilih v gostinskih obratih, so na Inštitutu za nutricionistiko pripravili izbor nekaterih praks označevanja, ki bi jih bilo potrebno izboljšati.
 
Potrošniki z alergijami ali preobčutljivostmi na določene snovi, potrebujejo točne in natančne informacije o prisotnosti takšnih snovi v živilih, saj je ob pomanjkljivi obveščenosti lahko ogroženo njihovo zdravje.
 
Dr. Anita Kušar: "Alergije in preobčutljivosti na sestavine hrane lahko tudi pomembno zmanjšajo možnost izbora živil, zato je naloga vseh členov v živilski verigi, da omogočijo potrošnikom enostaven dostop do tistih živil, ki ne predstavljajo tveganja za njihovo zdravje."
 
Po tem ko je bila 13. decembra letos uveljavljena Uredba o zagotavljanju informacij na živilih potrošnikom, so na Inštitutu za nutricionistiko zbrali nekaj praks pomanjkljivih načinov označevanja živil.
 
Navajanje mleka in mlečnih proizvodov
Mleko in mlečni proizvodi so uvrščeni na seznam snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti iz dveh razlogov. Tovrstnih živil se morajo namreč izogibati ljudje z alergijo na mlečne beljakovine ter tisti, ki so preobčutljivi na laktozo. Doc. dr. Igor Pravst: "Kot alergeni morajo biti ustrezno označena tudi tista mleka in mlečni proizvodi, ki ne vsebujejo laktoze, saj le-ti še vedno vsebujejo mlečne beljakovine. Glede na vprašanja, ki jih dobivamo s strani nosilcev dejavnosti opozarjamo, da morajo nosilci živilske dejavnosti tudi mleko in mlečne proizvode brez laktoze dosledno označevati kot alergene. Potrošnikom z alergijo na mlečne beljakovine priporočamo, da so pri izboru živil nekoliko pozornejši in naj v primeru dvoma posebej preverijo, ali živilo vsebuje mleko in mlečne proizvode, tudi takšne brez laktoze."
 
Navajanje žit, ki vsebujejo gluten
Gluten se nahaja v različnih žitih, zlasti pšenici (tudi piri), rži, ječmenu, ovsu ali njihovih križanih vrstah ter proizvodih iz njih, npr. kruhu, testeninah, drobtinah, tortah, piškotih, mesnih izdelkih, omakah, juhah in jušnih koncentratih, hrani, posipani z moko. Na trgu so pri inštitutu opazili, da nekateri obrati javne prehrane za takšne proizvode navedejo le, da so sestavljeni iz "žit, ki vsebujejo gluten."
 
Opozarjajo, da je takšen način označevanja nepravilen, saj je potrebno navesti konkretno žito, ki vsebuje gluten, prostovoljno pa se lahko
ob navedbi žita doda tudi informacija, da takšno žito vsebuje gluten (npr. 'vsebuje pšenico (gluten)') .

Navajanje oreškov
Uredba v seznamu snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti, ločeno govori o arašidih (kikiriki) in proizvodih iz njih (npr. arašidovo olje, arašidovo maslo, čokolada, flipsi, omake, peciva, torte) ter oreških, in sicer mandljih, lešnikih, orehih, indijskih oreščkih, ameriških orehih, brazilskih oreščkih, pistacijah in makadamiji. Inštitut opozarja, da je pri navajanju alergenov potrebno navesti konkretne oreške (npr. mandlji,…) in ne le navedbe, da živilo "vsebuje oreške".