Potem, ko je bila pretekli teden uveljavljena evropska uredba o zagotavljanju informacij na živilih potrošnikom, ki predpisuje tudi označevanje alergenov na nepredpakiranih živilih v gostinskih obratih, so na Inštitutu za nutricionistiko pripravili izbor nekaterih praks označevanja, ki bi jih bilo potrebno izboljšati.Mleko in mlečni proizvodi so uvrščeni na seznam snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti iz dveh razlogov. Tovrstnih živil se morajo namreč izogibati ljudje z alergijo na mlečne beljakovine ter tisti, ki so preobčutljivi na laktozo. Doc. dr. Igor Pravst: "Kot alergeni morajo biti ustrezno označena tudi tista mleka in mlečni proizvodi, ki ne vsebujejo laktoze, saj le-ti še vedno vsebujejo mlečne beljakovine. Glede na vprašanja, ki jih dobivamo s strani nosilcev dejavnosti opozarjamo, da morajo nosilci živilske dejavnosti tudi mleko in mlečne proizvode brez laktoze dosledno označevati kot alergene. Potrošnikom z alergijo na mlečne beljakovine priporočamo, da so pri izboru živil nekoliko pozornejši in naj v primeru dvoma posebej preverijo, ali živilo vsebuje mleko in mlečne proizvode, tudi takšne brez laktoze."
Gluten se nahaja v različnih žitih, zlasti pšenici (tudi piri), rži, ječmenu, ovsu ali njihovih križanih vrstah ter proizvodih iz njih, npr. kruhu, testeninah, drobtinah, tortah, piškotih, mesnih izdelkih, omakah, juhah in jušnih koncentratih, hrani, posipani z moko. Na trgu so pri inštitutu opazili, da nekateri obrati javne prehrane za takšne proizvode navedejo le, da so sestavljeni iz "žit, ki vsebujejo gluten."
ob navedbi žita doda tudi informacija, da takšno žito vsebuje gluten (npr. 'vsebuje pšenico (gluten)') .
Navajanje oreškov
Uredba v seznamu snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti, ločeno govori o arašidih (kikiriki) in proizvodih iz njih (npr. arašidovo olje, arašidovo maslo, čokolada, flipsi, omake, peciva, torte) ter oreških, in sicer mandljih, lešnikih, orehih, indijskih oreščkih, ameriških orehih, brazilskih oreščkih, pistacijah in makadamiji. Inštitut opozarja, da je pri navajanju alergenov potrebno navesti konkretne oreške (npr. mandlji,…) in ne le navedbe, da živilo "vsebuje oreške".


