Te pa še vedno ne dosega prehranskih določil, kažejo statistični podatki, zbrani v brošuri Nekaj ščepcev podatkov o hrani. Množična pridelava hrane postaja zaradi podnebnih sprememb vse bolj nezanesljiva, mnogokrat nesmotrna izraba naravnih virov ter nastajanje odpadne hrane pa sta dodatna razloga za to, da je zagotavljanje varne (tj. zdravju neškodljive) in v zadostni meri razpoložljive hrane postalo ena prednostnih nalog družbenega razvoja.
Statistični podatki večkrat potrjujejo ugotovitve strokovnjakov, da naše prehranjevalne navade niso najboljše. Kažejo tudi, da se naše prehranjevalne in nakupovalne navade počasi spreminjajo, da hrana ni dostopna vsem v enaki meri, zaslužek za izbrana živila, ki sestavljajo obrok hrane, pa ustvarimo v čedalje krajšem ali daljšem času. Količina nastale odpadne hrane odraža naš odnos do hrane ter posredno tudi odnos do okolja.Delovni čas, potreben za nakup sestavin obroka hrane.


