
Poostren nadzor sta uprava za varno hrano in finančna uprava (Furs) izvedli v nočeh s 4. na na 6. december. "Izbor pekarn je bil narejen na podlagi ocene tveganja finančne uprave,"so sporočili iz uprave za varno hrano.
Furs je opravil 147 nadzorov, v katerih so ugotovili 24 kršitev. Pri 18 zavezancih so se kršitve nanašale na zaposlovanje na črno, pri drugih pa so bile kršitve povezane z evidencami in poslovnimi knjigami. Skupno so izrekli za 72.200 evrov glob, določeno število nadzorov pa še vedno traja.
Uprava za varno hrano in Furs sta v tem času skupaj pregledala 47 pekarn in eno prodajalno kruha in pekovskih izdelkov. Skupaj so izvedli 48 pregledov in le v 15 primerih niso ugotovili kršitev zakonodaje.
V 55 odstotkih pregledanih obratov niso ugotovili neskladnosti na higienskem področju. V kar 13 odstotkih pa so bile higienske razmere zelo slabe - plesnive stene in stropi, umazana tla, na neprimernih mestih odložene stvari, v dveh primerih so opazili iztrebke glodavcev, zapredke insektov v vreči z moko in obgrizene vreče.
| Dve toni mesa na sežig v Koto Ljubljanski Dnevnik danes poroča o tem, da so včeraj v Kotu zažgali 1,8 tone mesa in mesnih izdelkov, last "mesarja” iz Prevoj pri Lukovici, ki ni registriran niti za proizvodnjo niti za prodajo mesa. "Priročno mesnico je imel v pritličju stanovanjske hiše.Inšpektorji uprave za varno hrano, varstvo rastlin in veterinarstvo so dobili prijavo, da v Prevojah pri Lukovici nekdo predeluje mesne izdelke." Po besedah Andreje Bizjak, direktorice inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin lahko tisti, ki želijo proizvajati ali predelovati meso, to počnejo e v registriranih ali pa odobrenih obratih. Če sodi v kategorijo odobrenega obrata, mora nosilec dejavnosti zagotavljati vse notranje nadzore, poznati mora kritične točke v svojem obratu, imeti določeno število laboratorijskih izvidov, saj suhomesnati izdelki niso termično obdelani, okužbe pa so lahko, denimo z listerijo. Tudi smrtne... |


