SLO bocni levo
SLO bocni desno

Proglasitev najboljših pekov

Slovenija

05.02.2016

Sekcija za pekarstvo, ki deluje v okviru Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij je v četrtek organizirala 16. podelitev zlatih priznanj. Prijavilo se je 19 podjetij, podelili pa so kar 99 zlatih odličij. 
 
 
Gre za priznanja za doseženo kakovost kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic. Lani je priznanja dobilo 18 podjetij in 91 izdelkov. Letos je bilo doseženo rekordno število izdelkov – 115.
 
Zlato priznanje je prejelo 44 vrst kruha, 14 vrst pekovskega peciva, 16 vrst finih pekovskih izdelkov, 13 vrst testenin, pet vrst piškotov, tudi brezglutenskih, ter 3 vrste svežih slaščic.
 
Naj kot zanimivost izpostavimo misel dr. Janeza Bogataja, ki je izrekel znan slovenski pregovor, ki pravi: "Ne naredi kruha moka, ampak roka!" in poudaril, da imamo v Sloveniji 24 gastronomskih regij, kjer ima vsaka svoj kruh.
 
Nagrajena podjetja so: Žito (23 zlatih priznanj), Mlinotest (15), Don Don (15), Spar (11), Pekarna Pečjak (11), Pekarna Baškovič (7), E. Leclerc (3), Pekarna Postojna, d. o. o., (2), Mlinopek, d. d., (3), Hlebček, d. o. o., (4), Delikatesa Premium, d. o. o., (2), A&V Lešnik Miklavška pekarna (2) in Pekarna Brumat, d. o. o., (1).