SLO bocni levo
SLO bocni desno

Čebelarji najzaslužnejši za Dan slovenskega zajtrka

Slovenija

24.11.2014

Na dan slovenske hrane, v petek 21.novembra, je pobudnica projekta tradicionalni slovenski zajtrk, Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) organizirala kosilo, sestavljeno iz certificiranih zaščitenih kmetijskih proizvodov, ki mu je sledila tudi novinarska konferenca.


ČZS je gostila udeležence 3. Mednarodne konference čebelarskih organizacij, ki poteka na temo predstavitve aktivnosti čebelarskih organizacij v povezavi z delom z mladimi na področju čebelarstva.
 
Na konferenci so sodelovali predstavniki tujih čebelarskih organizacij iz Avstrije, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Slovaške, Slovenije in Mednarodne zveze čebelarskih organizacij - Apimondie.
 
Dogodka se je udeležila državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) mag. Tanja Strniša.
Na dan slovenske hrane so na ČZS v okviru omenjene konference v Lukovici skupaj s partnerji in proizvajalci zaščitene certificirane slovenske hrane organizirali posebno kosilo iz certificiranih zaščitenih kmetijskih proizvodov, ki mu je sledila novinarska konferenca, na kateri so govorci izpostavili pomen uživanja lokalno pridelane hrane za kmetijstvo, gospodarstvo, živilsko predelovalno industrijo in zdravje.
 
Državna sekretarka se je na novinarski konferenci najprej zahvalila ČZS za dobro sodelovanje ter za njihove napore pri vzpostavitvi in uveljavitvi projekta tradicionalni slovenski (medeni) zajtrk.
 
Nadalje je izpostavila pomen dneva slovenske hrane, ki je predvsem v ozaveščanju najširše javnosti tako o pomembnosti lokalne samooskrbe in kratkih verig, kot tudi glede prihodnosti kmetijstva kot pomembne gospodarske panoge. Sodelovanje vseh deležnikov pri promociji lokalne hrane je torej za MKGP ključnega pomena.
 
V okviru 3. Mednarodne konference čebelarskih organizacij je potekala tudi ustanovna seja Odbora za apiturizem Apimondie - Mednarodne zveze čebelarskih organizacij. Slovenija je namreč s svojim inovativnim in visoko konkurenčnim produktom imenovanim apiturizem, ki ga je lansirala na lanskem kongresu Apimondie v Kijevu zarisala novo dimenzijo potovanj. V avtentični potovalni izkušnji je strnila bogato čebelarsko tradicijo z naravnimi in kulturnimi posebnostmi dežele ter trendom