SLO bocni levo
SLO bocni desno

Istrski pršut povezuje

Slovenija

17.11.2014

Slovenski in hrvaški proizvajalci istrskega pršuta so nedavno podpisali sporazum, s katerim je istrski pršut postal prvi skupni avtohtoni kmetijsko – prehranski proizvod Slovencev in Hrvatov. Minister Židan je poudaril pomen stabilnosti prehranskega sektorja in njegov odziv na podnebne spremembe.
 
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je na povabilo ministra za kmetijstvo Republike Hrvaške Tihomirja Jakovine v Dubrovniku udeležil ministrskega srečanja, kjer je bila tema pogovora razvoj kmetijsko živilskega sektorja v regiji. 
 
Sodeloval je tudi na konferenci, na okrogli mizi ministrov na temo strategije razvoja kmetijstva in povezanih dejavnosti do leta 2020.
 
Ob robu konference se je sestal tudi s hrvaškim kmetijskim ministrom, s katerim sta potrdila dobre odnose in sodelovanje med državama na področju kmetijstva. Govorila sta tudi o zaščitenih prehranskih proizvodih, pri čemer je hrvaškemu kolegu povedal, da vprašanje zaščite terana ne more biti predmet pogovora med državama. Ob tem sta tudi izpostavila dober skupni projekt obeh držav, zaščito Istrskega pršuta, prav tako pa se pri zaščiti Kranjske klobase kaže možnost rešitve.
 
Proizvodnja pršuta je odslej razširjena na slovensko in hrvaško Istro s skupnim pečatom za celotno področje proizvodnje, vključno z zaščitnim znakom izvirnosti v skladu s standardi Evropske unije.
 
 
Srečanje je potekalo ob robu mednarodne konference "FMCG, Retail & Agribusiness Agrena 2014", ki jo je organizirala Infoarena v sodelovanju z Evropsko banko za obnovo in razvoj, pod pokroviteljstvom hrvaškega ministrstva za kmetijstvo.

Na ministrskem srečanju so bile poudarjene vsebine, ki bodo pomembno vplivale na proizvodnjo hrane v regiji. Tako so udeleženci med drugim izpostavili ključne značilnosti, ki vplivajo na svetovno proizvodnjo hrane:po projekcijah Svetovne trgovinske organizacije in Organizacije združenih narodov se do leta 2050 predvideva od 70 % do 100 % povečano povpraševanje po hrani.