SLO bocni levo
SLO bocni desno

Mlinotest objavil pogoje odkupa koruze poltrdinke

Slovenija

19.01.2016

V Mlinotestu so objavili letošnje pogoje odkupa koruze poltrdinke v Vipavski dolini. Za kakovosten slovenski končni izdelek potrebujemo kakovostne slovenske surovine.
 

"Če želimo potrošniku ponuditi kakovosten končni produkt slovenskega porekla, potrebujemo kakovostno vhodno surovino slovenskega porekla. In ker to zares želimo, tudi letos vabimo pridelovalce poljščin v Vipavski dolini k setvi koruze poltrdinke. Zagotavljamo jim odkup pod vnaprej znanimi pogoji," je izpostavil David Nabergoj, predsednik uprave Mlinotest d.d. na sestanku z večjimi pridelovalci poljščin v Vipavski dolini.

Strateška usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do 2020 izpostavlja kot cilj povečanje pridelave poljščin v Sloveniji, povečanje odkupa žit za mletje ter vzpostavitev korektnih odnosov med deležniki v verigi od pridelovalcev do prodajalcev. V Mlinotestu se zavedajo, da so za doseganje teh ciljev, ki jih podpirajo tudi sami, potrebni konkretni koraki. V sodelovanju z Rajkom Črvom in  Anko Poženel iz KGZ Nova Gorica so zato tudi letos k setvi najprej pozvali potencialne večje pridelovalce v Vipavski dolini. Ti so se v veliki večini povabilu tudi odzvali in na srečanju predstavili predlog pogojev za odkup koruze poltrdinke v Vipavski dolini.

Mlinotest ponuja za odkup koruze poltrdinke 13 % višjo ceno glede na tržno odkupno ceno koruze zobanke, samo pridelovalcem v Vipavski dolini pa subvencionira tudi del stroškov sušenja – zaračunali bodo samo strošek plina - ter še nekatere druge bonitete.  Za odkupljene količine zagotavljajo tudi 30-dnevni plačilni rok. Če bo dovolj interesa se bodo vsaj za prvo leto s pridelovalci v Vipavski dolini dogovarjali tudi o subvenciji pri nakupu semena izbranih hibridov, ki jih bo priporočila kmetijska svetovalna služba. Zbiranje koruze poltrdinke pri žetvi bo koordinirano s strani Mlinotesta, ki zaradi kapacitete sušilnice ne more sušiti manj kot 25 ton naenkrat. Odkupovali bodo seveda koruzo, ki ustreza EU zakonodaji in je primerna za prehrano ljudi. Vsi ti pogoji in bonitete veljajo samo za odkup koruze poltrdinke. Pogoji odkupa so torej znani, s pridelovalci, ki bodo pristopili k sodelovanju, bo Mlinotest podpisal pogodbo o zagotovljenem odkupu. Vsi, ki jih vključitev v ta projekt zanima, se lahko za več informacij obrnejo na nabavno službo Mlinotesta do 27. januarja, pa tudi na g. Črva in ga. Poženel iz KGZ Nova Gorica.

V zadnjih letih so v Mlinotestu pri odkupu domačih poljščin, ki jih potrebujejo za svojo proizvodnjo, sicer dosegli napredek, nekaj pobud se žal tudi ni prijelo, zato želijo povezovanje in sodelovanje razširiti in pospešiti. Ker sledi cilju, da bi bila že letos vsa potrebna koruza slovenska poltrdinka, je Mlinotest 13 % višjo ceno ponudil tudi drugim organiziranim pridelovalcem v Sloveniji. Prav tako si podjetje želi večji odkup slovenske pšenice, tudi zato, ker ima dobre izkušnje z nekaterimi pridelovalci.
 
Dober primer sta Damjan Jejčič in Simon Stibilj iz Vipavske doline – od njiju je Mlinotest odkupil razmeroma velike količine kakovostne pšenice s proteini v povprečju okoli 13 %.

S koruzo poltrdinko imajo sicer več izkušenj pridelovalci iz SV Slovenije, kjer je Mlinotest ob žetvi 2015 odkupil tudi večino potrebne koruze. V Mlinotestu ocenjujejo, da ima tudi področje Vipavske doline dober potencial za pridelavo kvalitetne koruze za mletje v mlevske izdelke. Za izbiro primernih hibridov se bodo pridelovalci lahko odločili po posvetu s kmetijsko svetovalno službo.

"Želimo si partnerskih odnosov s pridelovalci v dolini, tudi sicer dajemo velik poudarek proizvodnji zdrave hrane in nabavi čim večjega deleža surovin iz domačega okolja. Temu cilju bomo sledili tudi v prihodnje in zadovoljni smo, da nas pri tej usmeritvi podpira tudi občina Ajdovščina, ki tudi s svojimi aktivnostmi spodbuja pridelavo hrane v lokalnem okolju," je še izpostavil David Nabergoj, predsednik uprave.

Zakaj prav koruza poltrdinka?

V Sloveniji so preizkušeni hibridi koruze razvrščeni v 6 skupin glede na razmerje klenega in moknatega endosperma v zrnju. Najbolj razširjene so zobanke, ki so praviloma nekoliko rodovitneše od trdink in imajo daljšo rastno dobo. Trdinke imajo bolj klen in zbit endosperm in povečano vsebnost rastlinskih barvil. Zrno poltrdinke najlažje prepoznamo tako, da ga prečno prerežemo in na prerezu je večji del steklast, na sredini pa manjši bel, moknat del. Trdinke oziroma poltrdinke so bolj primerne za mletje za živilsko industrijo, ker se iz njih pridobi večji delež koruznega zdroba za polento, barva pa je bolj intenzivno rumena. Ta vrsta koruze je prav zaradi vsebnosti barvil zelo zaželena tudi v prehrani perutnine.